« Knjiga
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
LJETNA LITERATURA

Malo poznati pseudonimi i knjige poznatih pisaca

Ako ste u potrazi za dobrom ljetnom literaturom, posegnite za djelima provjerenih majstora koja su pisana pod pseudonimima

Knjige
Knjige (Free Digital Photos)
Više o

što čitati

,

knjige

,

pisci

,

Nora Roberts

,

Agatha Christie

,

ljetna literatura

,

Stephen King

Iako pisci žive od svojih slavnih i uspješnih imena, neke knjige radije objavljuju pod pseudonimima. Razlozi sežu od zaštite privatnosti i mogućeg političkog progona do smanjenja rizika neuspjeha. Sljedeći veliki pisci objavili su zanimljiva djela pod lažnim imenima:

Agatha Christie
Napeti krimići Agathe Christie osvojili su čitatelje diljem svijeta, a njezino ime asocira nas upravo na napete romane i nenadmašnu Miss Marple. No, "kraljica krimića" ima i romantičnu stranu - pod pseudonimom Mary Westmacott napisala je ukupno šest romantičnih priča, među kojima su "Ruža i tisovina" i "Teret".

Stephen King

Stephen King
Na temelju njegovih romana snimani su blockbusteri, njegovi hororci prevedeni su na 40 jezika i prodani u više od 400 milijuna primjeraka. Kako bi utvrdio stoji li iza uspjeha isključivo njegovo slavno ime, Stephen King je između 1977. i 1985. knjige objavljivao pod imenom Richard Bachman. Pod pseudonimom je u tom razdoblju napisao sedam komercijalno uspješnih romana (Rage, The Long Walk, Roadwork, The Running Man, Thinner). Kasnije je kolekciji Richarda Bachmana dodao hitove The Regulators i Blaze. Godine 1972. je za potrebe jedne kratke priče u muškom magazinu uzeo pseudonim John Swithen.

Nora Roberts
Dramatične ljubavne priče specijalnost su Nore Roberts čije su knjige redovito bestselleri i zauzimaju prva mjesta New York Timesa. Kako bi se iskušala u drugim žanrovima, kreirala je pseudonim J.D. Robb (inspirirana imenima svojih sinova Dan i Jason). Pod pseudonimom je napisala nekoliko SF krimića u kojima glavnu ulogu ima policajka Eve Dallas, a radnja je smještena u New York u 21. stoljeću.

Samuel Langhorne Clemens
Ako se pitate o kome se radi, Samuel Langhorne Clemens poznatiji je pod pseudonimom Mark Twain. Američki književnik koji je, između ostalog, napisao "Pustolovine Toma Sawyera" i "Pustolovine Huckleberry Finna", na početku karijere objavljivao je priče pod raznim imenima. Izraz Mark Twain na rijeci Mississippi se inače koristi za označavanje dubine (dva hvata duboko).

Truman Streckfus Persons
Truman Streckfus Persons također je kao autor poznatiji po svom pseudonimu. Truman Capote napisao je klasike "Doručak kod Tiffanyja" i "Hladnokrvno ubojstvo".

20.06.2011. 22:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh