« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ODGOVOR NA VOJNI PUČ

Mali suspendiran iz Afričke unije

Afrička unija zaprijetila je uvođenjem sankcija Maliju ako autori puča u zemlju uskoro ne vrate ustavni poredak

Fotografija vijesti
Više o

sankcije

,

puč

,

afrička unija

,

vojni udar

,

Mali

Afrička unija (AU) u petak je iz svojeg članstva suspendirala Mali do povratka ustavnog poretka u tu zemlju, a odlučila je i zajedno s ECOWAS-om poslati misiju u Bamako koja bi trebala vojnu vlast usmjeriti u tom cilju, doznaje se iz službenih izvora, javlja Hina.

Uz to, u utorak bi se u Abidjanu trebao održati sastanak na vrhu Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS) na temu stanja u Maliju, priopćeno je iz ministarstva za afričku integraciju Obale Bjelokosti čiji predsjednik Alassane Ouattara od sredine veljače predsjeda tom organizacijom koja okuplja 15 zemalja.

"Vijeće (za mir i sigurnost AU) odlučilo je suspendirati Mali iz svih aktivnosti (Afričke unije) do stvarnog povratka ustavnog poretka", izjavio je u Adis Abebi nigerijski diplomat Paul Zolo koji je predsjedao izvanrednim sastankom vijeća, posvećenim krizi u Maliju.

"Na put u Mali sprema se jedno izaslanstvo, a riječ je o zajedničkoj misiji AU i ECOWAS-a", rrekao je nakon sastanka predsjednik Komisije AU Jean Ping.

Cilj misije je da im se "ide reći da je nužno ponovno uspostaviti ustavni poredak", dodao je Ping, koji je već u čezvrtak u priopćenju u ime AU "snažno osudio" vojni puč.

U suprotnom, ne vrati li se ubrzo ustavni poredak, sljedeća mjera je je "proglašavanje sankcija", koje bi mogle obuhvaćati zabranu putovanja u inozemstvo i zamrzavanje imovine autora puča, dodao je Ping.

Skupina vojnika na čelu sa satnikom Amadouom Sanogom u četvrtak je silom s vlasti uklonila malijskog predsjednika Amadoua Toumanija Tourea, izazvavši međunarodnu osudu.

23.03.2012. 21:19:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh