« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
IMAJTE NA UMU

Mali savjeti za veliku uštedu energije u kriznim vremenima

Znanstvenici su izdvojili par zanimljivih izvora energije koje bismo mogli koristiti u budućnosti: duhan, kaktus, bakterije, virusi, špinat...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

energija

,

štednja

,

obnovljivi izvori energije

,

ušteda

1. Vanjsku jedinicu klima uređaja po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja te gdje je osigurana dobra cirkulacija zraka, kako biste povećali učinkovitost uređaja.

2. Svima koji tek razmišljaju o nabavci klima uređaja preporučuje se da razmisle o kombi-klima uređaju koji istovremeno rashlađuje/grije prostor, ali i zagrijava potrošnu toplu vodu.

>> Budućnost je u obnovljivim izvorima energije

3. Prilikom postavljanja hladnjaka obavezno ostavite barem 10-ak cm između stražnjeg dijela uređaja i zida, kako ne bi došlo do pregrijavanja kondenzatora i kompresora koje rezultira povećanjem potrošnje energije.

4. Prilikom izbora štednjaka kupite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od el. energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža.

5. Pri odabiru perilice vodite računa o energetskoj učinkovitosti, ali ne zaboravite i na učinkovitost pranja te učinkovitost centrifuge (za perilice rublja). Naime, svaka od navedenih učinkovitosti klasificirana je razredom A-E, na način da klasa A označava najučinkovitiji uređaj.

6. Instaliranjem posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom (proticaj 7l/min) možete godišnje uštedjeti preko 500 kn!

7. Pri kupnji odaberite veća pakiranja proizvoda koja redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5l potroši se manje energije nego za proizvodnju 3 boce od 0,5l, a takvim odabirom ujedno proizvodite i manje otpada!

8. Pećnicu možete isključiti i 10 min. prije kraja pečenja. S obzirom da pećnica duže zadržava toplinu, jelo će biti pečeno do kraja, a vi ćete dodatno uštedjeti el. energiju!

9. Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a namještanjem temperature za 1°C niže povećavate potrošnju energije i do 5%!

>> Deset prijedloga za zeleniju 2010.

10. Uštedjet ćete energiju priključite li perlicu na priključak s toplom vodom jer se najveći dio energije koristi upravo za zagrijavanje vode.

11. Kod odabira nove pećnice, svakako se preporučuju one s ventilatorom. Pećnice s ventilatorom su posebno učinkovite jer takav sistem rada može uštedjeti 10-15% električne energije.

12. Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer sloj leda sprječava učinkovito hlađenje. Čišćenje leda je potrebno kada debljina leda dosegne 3-5mm, čime se produžava radni vijek uređaja te štedi energija.

13. Kapne li iz slavine samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca. Jeste li provjerili svoje slavine?

14. Današnja sredstva za pranje posuđa su učinkovita i pri manjim temperaturama (50-55 stupnjeva), stoga izbjegavajte pranje s višim temperaturama. Godišnje možete uštedjeti oko 70kn - što vam omogućava 3 mjeseca besplatnog pranja posuđa u perilici!

Izvor: Gašpar Energetić

15.06.2010. 08:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh