« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠTEDLJIVO I ZDRAVO

Deset prijedloga za zeleniju 2010.

Osim što vam neke male promjene u životu mogu uštedjeti novac, dobre su kako za vaše zdravlje tako i za okoliš

(Arhiva)
Više o

ekologija

,

ušteda energije

,

ušteda novca

,

novogodišnje odluke

Siječanj je mjesec tijekom kojega mnogi donose odluke o životu te je kao takav odličan za odbacivanje nekih loših i prihvaćanje novih, boljih navika. Kako je potreba za održivijim i ekološki prihvatljivijim načinom života itekako prisutna u cijelom svijetu, svaki pa i najmanji korak koji poduzmete može pomoći kako vama tako i majčici Zemlji.

Metro je sastavio popis od deset prijedloga, a pridržavanje barem dijela njih moglo bi pomoći ne samo planeti nego i vama. Iako to znači da ćete možda morati otkazati neki veliki planirani odmor, možete sve gledati sa strane uštede, a to se uvijek pokazuje kao dobro došla odluka.

Ograničite putovanja

Pokušajte 2010. obilježiti što manjom potrošnjom fosilnih goriva. Dobro razmislite o svim odlukama. Umjesto izleta ili putovanja na daleke destinacije što uključuje avione ili brodove, odaberite nešto bliže. Alternativa uvijek postoji, a često se ispostavi kako je upravo nešto od toga najjeftinija, a nerijetko i najbolja opcija.

Sastavite nove popise za shopping

Kupujte organski uzgojenu hranu svaki put kada vam se za to pruži mogućnost. Uz zdraviju prehranu koju osiguravate sebi na taj način smanjujete razinu zagađenja okoliša raznim kemijskim preparatima. Smanjite mesne i obroke od mesnih prerađevina i mliječnih proizvoda i pokušajte se više orijentirati na voće i povrće. Namirnice iz trgovine nosite u pamučnim ili lanenim, a ne u plastičnim vrečicama. Smanjite i konzumaciju flaširane vode kako bi smanjili količinu plastičnog otpada koji proizvodite. Umjesto toga možete uložiti sredstva u filter za vodu i piti vodu iz slavine.

Iskoristite vrt ako ga imate

Vrtovi su odlična stvar i mogu biti mnogo korisniji od mjesta na kojem se par puta godišnje organizira roštilj. Iskoristite ga za uzgoj nekih od biljaka koje nisu zahtjevne za održavanje, a koriste se gotovo svakodnevno. Krumpir, mrkva i rajčica samo su neke od njih, a tu je i začinsko bilje koje možete uzgajati i u kući ili stanu. Zasađen vrt dobar je razlog i za odvajanje organskog otpada koji možete koristiti za proizvodnju komposta.

Smanjite uporabu automobila

Pokušajte što više na posao ići biciklom ili pješice. Time ne samo da se krećete i provodite vrijeme na zraku, nego i štedite novac koji bi inače otišao na gorivo.

Ne pretjerujte s grijanjem

Pojačati grijanje na najjače možda će vam kuću ili stan pretvoriti u tropski raj kroz koji možete trčati goli i znojni, ali je li to zaista potrebno? Na normalnoj sobnoj temperaturi možda će vam trebati majica dugih rukava i deblje čarape, ali nećete se smrznuti, a kada stigne račun za plin ili struju možda vam umjesto briga izmami osmjeh na lice.

Iskoristite staru odječu i druge potrepštine

Haranje dućana tijekom zimskih rasprodaja je opravdano u ekonomskom smislu, ali još je bolje zaviriti u ormar i pogledati što se sve tamo krije. Uz stvari 'za po doma' sigurno će se naći i nešto iskoristivo, a ako ste imalo kreativni lako ćete od nečeg starog za gotovo ništa novca moći stvoriti nov i zanimljiv dodatak garderobi.

O tijelu se brinite sami

Umjesto bezbrojnih posjeta salonima za ljepotu neke stvari pokušajte napraviti sami. Maske za lice ili sredstva za peeling nije ni teško ni skupo napraviti od prirodnih sastojaka, a često su bolja od industrijskih. Šećer, maslinovo ulje, med, avokado, krastavci i jogurt samo su neki od sastojaka koji su dovoljni za kremice iz kućne radinosti. Smanjite i količinu šminke koju nanosite na lice. Uz uštedu tako ćete i kožu osloboditi od toksina kojima je izložena šminkanjem.

Gasite svjetla i električne uređaje

Malen potez koji zlata vrijedi. Kada odlazite od kuće svjetlo vam ne treba, a isto vrijedi i za radio, TV ili računalo. Ista je stvar i kada spavate. I nemojte uređaje ostavljati u stand by modu jer malo po malo potrošnja raste, a i sami uređaji se troše.

Štedite i na poslu

Ako radite u uredu primijenite ista pravila kao i kod kuće. Kada odlazite s posla ugasite svjetla i električne uređaje. To što račune ne plaćate vi ne znači da se energija treba trošiti uzalud. Kada printate dokumente trudite se štediti papir, a potrošene papire iz ureda šaljite na recikliranje.

'Redizajnirajte' dom

Kod kuće pokušajte umjesto kemijskih sredstava za čišćenje koristiti prirodne sastojke. Sapun, ocat i limunov sok su dobar početak. Prilagodite dom okolišu u kojem se nalazi što je više moguće. Pokušajte iskoristiti sunčevu ili energiju vjetra, a za zalijevanje vrta sakupljajte i filtrirajte kišnicu.

Piše: Romina McGuinness/MWN
06.01.2010. 21:21:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh