« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
promjena taktike?

Mafalani postaje pokajnik?

Uhićen zbog Pukanića, izgleda da su ubojstva ipak povezana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Oleg Moskaljov/CROPIX)
Više o

ubojstvo Ivane Hodak

,

ubojstvo Ive Pukanića

,

Amir Malafani

,

Robert Matanić

,

Amir Mafalani

Amir Mafalani, jedan od optuženika za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, traži od USKOK-a status zaštićenog svjedoka i nudi nove informacije o ubojstvu Ivane Hodak 6. listopada ove godine.

Mafalani je još prošlog petka policajcima otkrio skrovište u Velikoj Gorici u kojem je nađen pištolj koji po modelu i kalibru odgovara oružju iz kojeg je likvidirana odvjetnička pripravnica u veži Hatzove 2.

No, vještačenjem tek treba ustanoviti radi li se o tom oružju. Mafalanijev zahtjev za svjedočenjem poslao je njegov branitelj, odvjetnik Zoran Stjepanović, ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu.

Taj zahtjev s obrazloženjem Cvitan će proslijediti Mladenu Bajiću, glavnom državnom odvjetniku, koji će sudu i podnijeti zahtjev da se Mafalaniju da status zaštićenog svjedoka. No, to se neće dogoditi sigurno prije nego što se vještačenjem ustanovi je li oružje koje je nađeno doista i ono kojim je ubijena Ivana Hodak.

Jednak status od samog početka traži i Robert Matanić, prvo preko svog prvog branitelja, a zatim je, nakon otkaza, Matanićev novi branitelj, odvjetnik Zvonimir Zebec, također uputio pisani zahtjev da se Mataniću da status zaštićenog svjedoka, ali na to također još nije odgovoreno.

Policija u međuvremenu nije ušla u trag dvojici bjegunaca, Željku Milovanoviću i Bojanu Guduriću, koji su nakon atentata napustili Zagreb. Milovanović je izbjegao uhićenje u svom stanu u Doboju i najvjerojatnije se skriva na području Republike Srpske dok je Gudurićeve suradnike policija nedavno uhićivala u Novom Sadu.

O obje ponude državno odvjetništvo tek treba odlučiti. Taktiziranje državnog odvjetništva koje je "kuvertiralo" obje ponude znači u ovom trenutku da Matanić status zaštićenog svjedoka može dobiti samo ako ima relevantne informacije koje će dovesti do naručitelja ubojstva Pukanića i Franjića, a Mafalani ako otkrije ubojicu Ivane Hodak. I Mafalanijeva izjava da zna tko je ubio Ivanu Hodak samo potvrđuje i prije iznesene pretpostavke o povezanosti oba ubojstva.

12.12.2008. 08:23:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh