« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
RAD NAPOLA RADNOG VREMENA

Majke koje rade su zdravije nego one koje su ostale doma s djecom

Istraživanja su pokazala da su majke koje rade zdravije i sretnije nego mame koje ostaju kod kuće kako bi se brinule o maloj djeci

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

sreća

,

zdravlje

,

Majke

,

posao

,

bebe

,

odgoj djece

,

rad na određeno vrijeme

,

obitelj

Američki znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo da je rad na pola radnog vremena bolji za majke nego ostanak kod kuće s malim djetetom ili odrađivanje punog radnog vremena, piše Telegraph.

Znanstvenici su pratili preko 1300 žena u periodu od deset godina, a istraživanje je provedeno je na sveučilištu North Carolina. Rezultati su pokazali da majke koje rade na pola radnog vremena imaju bolje zdravlje , te manje simptoma depresije nego žene koje su ostale doma s malom djecom.

Znanstvenici su uočili da nema razlike u zdravlju , kako fizičkom tako i mentalnom, između majki koje rade na pola ili puno radno vrijeme.

Majke koje su tjedno radile maksimalno 32 sata jednako su bile uključene u brigu o svojoj maloj djeci kao i žene koje su odabrale ostati doma, a ujedno su punile kućni budžet. Nadalje, znanstvenici su uočili da su majke s polovičnim radnim vremenom imaju više strpljenja sa predškolskom djecom, te pružaju malim bebama više mogućnosti za učenje nego majke koje rade po cijeli dan ili koje su ostale kod kuće brinuti se o djeci.

Iako je rad na pola radnog vremena u ova krizna vremena vrlo stresan zbog nesigurnosti i neizvjesnosti od otkaza, majke koje su tako zaposlene ne osjećaju taj pritisak, dapače, to ih čini jačima i zdravijima, kako mentalno tako i fizički.

"Rad na pola radnog vremena je legitimni pristup koji omogućava balans između izgradnje karijere i održavanje zdravog obiteljskog života", rekla je Marion O'Brien, koautorica istraživanja i profesorica na sveučilištu.     

13.12.2011. 09:12:37
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Irida
    13.12.2011. 13:35
    Sve je to lijepo, samo kaj kod nas ima slabo takvih mogucnosti...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh