« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
NAPOKON ... ILI?

Majka Tereza proglašena sveticom

Devetnaest godina nakon njezine smrti u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u Rimu pred oko 100.000 štovatelja

Majka Tereza postala je svetica
Majka Tereza postala je svetica (Twitter)
Više o

svetica

,

papa Franjo

,

Majka Tereza

Majka Tereza, koja je život posvetila najsiromašnijima i odbačenima, proglašena je sveticom - papa Franjo objavio je to na misi koju je na Trgu svetog Petra u Rimu pratilo oko 100.000 vjernika.

"Proglašavamo blagoslovljenu Terezu od Kalkute sveticom i stavljamo je na popis svetaca, nalažući da bude štovana od cijele Crkve", kazao je papa Franjo.

Devetnaest godina nakon njezine smrti u dobi od 87 godina, titulom svetice ovjekovječena je na svečanoj misi na Trgu sv. Petra u Rimu pred oko 100.000 štovatelja. U katoličkom kalendaru Majka Tereza će se slaviti 5. rujna, na dan njezine smrti.

Nakon završetka svečanosti, papa Franjo će podijeliti obroke za 1500 siromašnih, o kojima se posebice brinu Misionarke ljubavi, družbe koju je ustanovila sama Majka Tereza. Rođena kao Agnes Gonxa Bojaxiu 1919. u Skoplju kao pripadnica albanske etničke manjine, Tereza je većinu svog života provela u Indiji pomažući najpotrebitijima.

Već u 12. godini Agnes je znala da želi služiti Bogu i siromašnima. Kad joj je bilo 18 pridružila se Družbi Sestara Naše Gospe od Loreta, irskoj zajednici sestara koja je vodila škole u Indiji. Uzela je ime Tereza. U Indiju je iz Dublina stigla 1929. i podučavala je u školi za djevojčice u Calcutti, danas Kolkati, koju je vodila njezina družba. Na ulicama ispred samostana svakodnevno je gledala onemoćale i siromašne beskućnike za koje nitko nije mario. Godine 1946. u vlaku za Darjeeling čula je Božji poziv da se pridruži Isusu u u brizi za siromašne. Vatikan joj je godinu poslije dopustio da napusti sestre Gospe od Loreta i otvori prvu školu u sirotinjskom dijelu Kolkate. Godine 1950. je dobila dozvolu da u Kolkati otvori svoj red Misionarke ljubavi, s ciljem da skrbi o onima za koje se nema tko brinuti, a ta družba danas ima 4500 sestara i djeluje u 133 zemlje.

Nakon proglašenja sveticom i Papinog naloga da je "kao takvu mora štovati cijela Crkva" diljem Indije su krenule molitvene i druge svečanosti. U Kalkoti su bili postavljeni golemi televizijski ekrani kako bi se mogla pratiti svečanost na Trgu sv. Petra. Ispred sjedišta Misionarki ljubavi u Kolkati okupilo se više stotina ljudi, a predsjednik Mukherjee je majku Terezu nazvao "mesijom siromašnih i stupom potpore za onemoćale i napaćene", dodavši da je svaki Indijac ponosan na njezinu kanonizaciju. U pobodu njezine kanonizacije, u centrima Misionarki ljubavi u kući Majke Tereze te crkvama diljem Indije danas se održavaju posebna misna skavlja i skupne molitve. Veliko okupljanje najavljeno je i u gradu Ahmedabadu. U svim katoličkim župama u Indiji organizirani su zajednički obroci, simbolički podsjećajući na služenje Majke Tereze siromašnjima i potrebitima.

04.09.2016. 14:14:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh