« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
OSVRT

Magična prepletenost metala i betona

Osobita značajka nadahnutog umjetničkog rada jest i njegov izazovni kiparski opus, posvećen i izveden u uzavreloj kombinaciji betona kontroliranog metalnim okvirom

Vitold Košir
Vitold Košir (Miroslav Pelikan)
Više o

kiparstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Vitold Košir

Vitold Košir doista je nesvakidašnja pojava današnjice, akademski kipar, uvaženi skulptor, akademski glazbenik, svira violu u simfonijskom orkestru, osvjedočeni strastveni sokoloar, rock glazbenik, basist, bez osobitih problema kontinuirano nadograđuje svoju višestruku karijeru, ne gubeći ni dana.

Osobita značajka nadahnutog umjetničkog rada jest i njegov izazovni kiparski opus, posvećen i izveden u uzavreloj kombinaciji betona kontroliranog metalnim okvirom. Riječ je o kompleksnom nizu varijacija betona i metala s raznolikom motivikom, za koju je teško ,pouzdano reći, riječ je o stvarnom, figurativnom motivu ili se ipak radi o apstraktnim kompozicijama.

Ispred nas promiče svijet ravnina, uzdignuća, neravnih kugli, ispresijecanih linija lagano urezanih u nekada davno meko betonsko tkivo, tvoreći novostvoreni živi svijet sjećanja i uspomena na proteklost, na vrijeme i na ljude.

Beton i metal pamte misli i osjećaje utisnute u kiparsku masu, rekli bi zauvijek jer i i metal i beton otporniji su od čovjeka i njihovo sjećanje uspješnije se opire zaboravu.

Kompleksni niz varijacija u bijelom Vitolda Košira, fascinantno zamišljen i izveden u tvrdom betonu i još tvrđem metalu s dominirajućom bjelinom navještaja nelimitiranih volumena, neograničavajućih vremena , snažan je autorski doprinos umjetnika početku dvadeset i prvog stoljeća, njegov osobni trag .

Magična prepletenost impozantnog skulptorskog ciklusa iznimnog vitaliteta metala i betona suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika Vitolda Košira važna je točka aktualne artističke produkcije.

Piše: Miroslav Pelikan
29.07.2022. 08:31:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh