« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OSVJEŽITE UM

Magična kombinacija - crno vino i čokolada

Novo istraživanje sugerira kako su crno vino i čokolada dobri za mozak

Fotografija vijesti
Više o

čokolada

,

mozak

,

crno vino

,

razmišljanje

,

um

Pretpostavlja se da polifenoli, biljne kemikalije kojima obiluje tamna čokolada i vino, proširuju krvne žile, ubrzavajući tako dotok krvi u mozak. To pak osigurava dovoljno kisika i šećera, što kompleksne kalkulacije čini bržima i jednostavnijima.

Oni koji bi željeli isprobati, bit će još zadovoljniji činjenicom da su polifenoli učinkovitiji kada djeluju u kombinaciji. Drugim riječima, crno vino i čokolada bolje je za vas, nego samo vino. Teorija je bazirana na dvije studije Sveučilišta Northumbria o efektima polifenola na mozak.

U prvoj, zdrave odrasle osobe su podvrgnute seriji testova, nakon uzimanja tablete resveratrola, inače "čudesnog" sastojka crnog vina. Analize su pokazale povećani dotok krvi u mozak nakon uzimanja tog suplementa. Suplement nije poboljšao njihov rezultat u testovima, ali razlog je možda taj što su bili mladi i zdravi. Veći napredak vidio bi se kod starijih osoba, jer dotok krvi u mozak prirodno opada s godinama.

"Istraživanje pokazuje mnoge zdravstvene koristi i ništa ne sugerira da postoje negativni efekti. Stoga možete slobodno konzumirati ove namirnice, ali naravno u umjerenim količinama", objašnjava voditeljica projekta Emma Wightman.

Druga studija potvrdila je kako je bolje konzumirati više tipova polifenola, nego samo jedan. Volonteri su rješavali slične aritmetičke testove, ali umjesto resveratrola, konzumirali su čokoladno piće koje je sadržavalo različite tipove polifenola. Ne samo da su volonteri točnije rješavali zadatke, nego i mnogo brže. Biljne kemikalije također su ublažavale umor koji se pojavljivao tijekom intenzivnog testiranja. Doze polifenola koje su korištene bile su jednake 5 do 10 rebara čokolade.


07.05.2011. 10:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh