« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
KATASTROFA

Mađarska: Četvero mrtvih nakon izlijevanja kemijskog otrovnog otpada

700.000 prostornih metara kemijskog otrovnog otpada izlilo se iz rezervoara u tvornici za preradu aluminija, a poginule su i dvije djevojčice

Mađarska: Pet mrtvih nakon izlijevanja kemijskog otrovnog otpada
Mađarska: Pet mrtvih nakon izlijevanja kemijskog otrovnog otpada (Shutterstock/ilustracija)
Više o

ultimate survivor

,

navigacija

,

nepoznati grad

Četiri osobe, među kojima su dvije djevojčice, poginule su u nakon što se na zapadu Mađarske iz postrojenja za preradu aluminija izlilo gotovo 700.000 prostornih metara otrovnog crvenog mulja, priopćile su u utorak vlasti.

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje u tri županije sjeverozapadno od Balatona, u županijama Veszprem, Gyor-Moson-Sopron i Vas nakon puknuća rezervoara u postrojenju Ajkai Timfoldgyar u gradu Ajka, 160 kilometara jugozapadno od Budimpešte. Tvornica je u vlasništvu tvrtke MAL Magyar Aluminium.

Starija muška osoba stradala je u svom domu koji je poplavljen u ponedjeljak poslijepodne, dok je 35-godišnjak stradao kada je crveni mulj prevrnuo njegovo vozilo. Treća žrtva je trogodišnja djevojčica, a četvrta njezina mlađa sestra. Tijela su pronađena u njihovom domu.

Spasilačke službe su na licu događaja, a za sada je objavljeno da se sedam osoba smatra nestalima, dok ih je stotinjak ozlijeđeno. Ozlijeđeni su zadobili opekline, javljaju agencije.

Mulj koji se izlio iz spremišta 9 i 10 opasno prijeti ne samo stanovnicima mjesta Devecser, Kolontar i Somlovaserhaly već i flori i fauni na području pogođenih županija, kazao je ministar za zaštitu okoliša Zoltan Illes.

Prema riječima glasnogovornika jedinica za izvanredne situacije županije Veszprem, ti dijelovi zemlje pogođeni su izlijevanjem kemijskog otpada koji sadrži "visoke koncentracije teških metala".

Uslijed izlijevanja kemijskog otpada, oštećen je i jedan plinovod u blizini naseljenog područja.

Radi se o kemikalijama koje imaju lužnato djelovanje i ukoliko dođu u kontakt s kožom najbolji način za neutralizaciju djelovanja je ispiranje većom količinom vode.

Kako bi se u rijeci Marcal neutralizirao lužnati mulj morala se u vodu ispustiti kisela tekućina. Također je bačeno i nekoliko tona žbuke koji bi na sebe trebao vezati otrovni mulj i spriječiti da otplovi nizvodno.

Zbog ove nesreće prekinuti su i dijelovi željezničkog prometa u Mađarskoj, a Devecser je ostao bez plina, struje i vode. Pitka se voda dostavlja cisternama iz Budimpešte.

Crveni mulj je toksični talog koji se stvara kod proizvodnje aluminija. Sastoji se od štetnih elemenata, poput olova i vrlo je korozivan. Proizvodnja jedne tone aluminija rezultira proizvodnjom skoro tri tone crvenog mulja.

Mađarski mediji javljaju da se radi o najvećoj kemijskoj nesreći u zemlji. (hina/metro-portal)

05.10.2010. 11:58:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh