« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
5. LISTOPADA

Svjetski je dan učitelja

Svjetski dan učitelja ove se godine obilježava pod geslom "Oporavak počinje s učiteljima" i naglašava se njihova vitalna uloga u društvu

Svjetski je dan učitelja
Svjetski je dan učitelja (Shutterstock/ilustracija)
Više o

učitelji

,

besplatne aplikacije

Svjetski dan učitelja - 5. listopada obilježit će se ove godine pod geslom "Oporavak počinje s učiteljima" kojim će stotine tisuća učenika, njihovih roditelja i aktivista diljem svijeta odati priznanje učiteljima koji su izravno ili posredno pogođeni globalnom krizom.

Na internetskim stranicama Svjetskoga dana učitelja na adresi www.5oct.org navodi se da je uloga učitelja od vitalne važnosti za društvenu, gospodarsku i intelektualnu obnovu bez obzira radi li se o humanitarnoj krizi, kao što su potresi na Haitiju i Kini, ili o globalnoj ekonomskoj krizi koja je u posljednje vrijeme ugrozila i oslabila mnoga razvijena gospodarstva.

Pozivaju sve koji se bore da djeca diljem svijeta imaju kvalitetno obrazovanje da se pridruže učiteljima kako bi zajedno odali priznanje učiteljskoj profesiji i iskazali potporu učiteljima.

UNESCO je 1994. proglasio 5. listopada Svjetskim danom učitelja u spomen na isti datum 1966. kada je u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je podići obrazovanje na razinu društvene važnosti, izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 2000. godine.

Povodom Svjetskoga dana učitelja i Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) uputio je čestitku svim učiteljicama i učiteljima te ostalim zaposlenicima u sustavu školstva koju je objavio na svojim internetskim stranicama. U čestitki stoji kako se "ovo čudno društvo u kojemu je moralna kriza veća od gospodarske, u kojem se ruši previše ljudskih i prirodnih vrijednosti i u kojem su učitelji nezamjenjiva vrijednost i kreatori njegove budućnosti, radi poštenja i socijalne pravednosti mora zalagati za dostojanstvo učiteljskog časnog poziva i njegovo realno vrjednovanje te za ulaganje u obrazovanje jer samo znanjem to društvo može napredovati". (hina/metro-portal)

05.10.2010. 10:23:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh