« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NEMOGUĆA DRŽAVA

Dodik: BiH će biti savez republika ili je neće ni biti

Milorad Dodik kaže da bi BiH trebala biti labav savez te da bi se Republici Srpskoj trebale vratiti nadležnosti po izvornom Daytonu

Milorad Dodik
Milorad Dodik (Bruno Konjević/Cropix)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

Daytonski sporazum

Milorad Dodik, predsjednik vlade Republike Srpske i novoizabrani predsjednik toga entiteta u BiH, izjavio je u razgovoru za srbijanski dnevnik "Danas" da je Bosna i Hercegovina moguća ili kao savez republika ili je neće biti, a kao svoju prvu aktivnost na mjestu predsjednika RS najavio je rad na konstituiranju tijela vlasti.

"Bavit ću se i temama koje nam nameću stranci, a koje se tiču ustavnog poretka BiH. Spremni smo vratiti se na izvorni Daytonski sporazum, odnosno da se Republici Srpskoj vrate otete entitetske nadležnosti. To je jedini mogući okvir u kojemu se možemo kretati", izjavio je Dodik.

Na pitanje kada će o tome razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice, Dodik je odgovorio kako s njima nema što razgovarati te da se sve već zna, ističući kako je BiH moguća ili kao savez republika ili je neće biti. To, kako je objasnio, znači "labav savez, što labaviji" te ujedno "vraćanje" Republici Srpskoj nadležnosti koje joj pripadaju po Daytonskom sporazumu.

>> Dodik: U Srebrenici nije bilo genocida

"Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 posto muslimansko, jest osveta Srbima. To da je moguće ublažiti odnose u BiH ideja je koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspješno trudi održati tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv", ustvrdio je Dodik.

Odbio je odgovoriti na pitanje je li srbijanski predsjednik Boris Tadić uvjetovao potporu koju mu je dao na izborima. "Nama je Srbija veoma važna i podupiremo politiku koju vodi Tadić. Vi se bavite nagađanjima o tome da sam se na nešto obvezao i to baš na današnji dan kada sam pobjedio na izborima", kazao je Dodik. (hina/metro-portal)

05.10.2010. 12:50:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh