« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
NOVINE

Mađarska će zabraniti prodaju zemljišta strancima

Tek ćemo vidjeti što će o tom zakonu reći EU, koja često mora dijeliti packe Mađarskoj zbog njihovih ideja

Viktor Orban opet ima neeuropske ideje
Viktor Orban opet ima neeuropske ideje (Arhiva)
Više o

Mađarska

,

poljoprivredno zemljište

,

prodaja strancima

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će uskoro stupiti na snagu novi zakon kojim se želi spriječiti prodaja poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj strancima.

Premijer, koji je u subotu govorio na skupu udruge mladih poljoprivrednika, dodao je da, kada zakon stupi na snagu, strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, ustvrdivši da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije.

Orban je usto najavio da kani modernizirati poljodjelski sektor kako bi okrenuo stranicu socijalističke poljoprivrede, u prigodi kongresa mladeži Udruge mađarskih poljodjelaca koji se održavao u Cegelu, 65 km južno od prijestolnice.

"Godina 2013. će u mađarskoj poljoprivredi donijeti promjene kakvih nije bilo u zadnjih pedeset do sto godina", dodao je. Orban je dodao da će zakon, o kojemu parlament upravo raspravlja, štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara te će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima. Zakon će također omogućiti povrat "zemljišta otuđenog sumnjivim kupoprodajnim ugovorima", rekao je predsjednik vlade, upozorivši da će se sumnjivi ugovori ispitati i eventualno poništiti.

14.10.2012. 18:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh