Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2012. 18:32:00
NOVINE

Mađarska će zabraniti prodaju zemljišta strancima

Tek ćemo vidjeti što će o tom zakonu reći EU, koja često mora dijeliti packe Mađarskoj zbog njihovih ideja

Viktor Orban opet ima neeuropske ideje
Viktor Orban opet ima neeuropske ideje (Arhiva)

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će uskoro stupiti na snagu novi zakon kojim se želi spriječiti prodaja poljoprivrednog zemljišta u Mađarskoj strancima.

Premijer, koji je u subotu govorio na skupu udruge mladih poljoprivrednika, dodao je da, kada zakon stupi na snagu, strani ulagači neće moći kupiti obradivo zemljište, ustvrdivši da se slični propisi primjenjuju u zemljama poput Francuske i Austrije.

Orban je usto najavio da kani modernizirati poljodjelski sektor kako bi okrenuo stranicu socijalističke poljoprivrede, u prigodi kongresa mladeži Udruge mađarskih poljodjelaca koji se održavao u Cegelu, 65 km južno od prijestolnice.

"Godina 2013. će u mađarskoj poljoprivredi donijeti promjene kakvih nije bilo u zadnjih pedeset do sto godina", dodao je. Orban je dodao da će zakon, o kojemu parlament upravo raspravlja, štititi obradivo zemljište od špekulanata i bankara te će kod prodaje davati prednost malim i srednjim, a ne velikim poljoprivrednim proizvođačima. Zakon će također omogućiti povrat "zemljišta otuđenog sumnjivim kupoprodajnim ugovorima", rekao je predsjednik vlade, upozorivši da će se sumnjivi ugovori ispitati i eventualno poništiti.

14.10.2012. 18:32:00
http://metro-portal.hr/madjarska-ce-zabraniti-prodaju-zemljista-strancima/74354/