« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VIŠEGRADSKA GRUPA

Mađari, Poljaci, Česi i Slovaci proslavili 20. obljetnicu suradnje

"Regionalna suradnja nema alternativnog rješenja, posebice s obzirom na to da su članice Višegradske grupe međusobno ovisne, s geografskog, povijesnog i ekonomskog aspekta", rekao je mađarski predsjednik

Fotografija vijesti
Više o

Poljska

,

Češka

,

Mađarska

,

Slovačka

,

Višegradska skupina

,

suradnja

Predsjednici zemalja članica Višegradske grupe - Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke - u subotu u mađarskom Višegradu obilježavaju dvadesetu godišnjicu te regionalne suradnje među četirima bivšim komunističkim državama.

"Regionalna suradnja nema alternativnog rješenja, posebice s obzirom na to da su članice Višegradske grupe međusobno ovisne, s geografskog, povijesnog i ekonomskog aspekta", rekao je mađarski predsjednik Pal Schmitt, domaćin susreta.

Schmitt i njegovi kolege, češki predsjednik Vaclav Klaus, poljski predsjednik Bronislaw Komorowski i slovački predsjednik Ivan Gasparovič u petak su sudjelovali na konferenciji na Sveučilištu ekonomskih znanosti Matijaša Korvina u Budimpešti, a u subotu na plenarnoj sjednici u bivšoj kraljevskoj palači Bele IV. u Višegradu, smještenoj četrdesetak kilometara sjeverno od glavnoga grada.

Češki predsjednik Klaus istaknuo je kako je tijekom posljednih dvadeset godina "prijateljstvo među zemljama ojačalo", a njegov poljski kolega inzistirao je na potrebi "očuvanja učinkovitosti grupe, kako bi se bolje predstavljali njezini interesi".

Višegradska skupina osnovana je kako bi se te srednjoeuropske, tada tranzicijske, države povezale i međusobno se podupirale u pristupanju Europskoj uniji.

08.10.2011. 18:10:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh