« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
DRAGI NAŠI...

Madeleine Albright Ruse uvjerava kako im NATO nije prijetnja

SAD proturaketnu obranu u Rumunjskoj želi radi zaštite od Irana, objasnila je veteranka američke krizne diplomacije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

NATO

,

Rusija

,

Madeleine Albright

,

proturaketni štit

Bivša državna tajnica SAD-a Madeleine Albright izjavila je u četvrtak u Moskvi da je iznenađena novom ruskom vojnom doktrinom u kojoj se NATO određuje kao najveća prijetnja ruskoj sigurnosti jer, kako je naglasila, NATO "nije prijetnja Rusiji".

Albright u višednevnom posjetu Rusiji predvodi skupinu stručnjaka zaduženih za izradu nove koncepcije NATO saveza. U Moskvi su razgovarali s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i ruskim parlamentarcima a u četvrtak je Albright održala predavanje studentima Fakulteta za međunarodne odnose u Moskvi.

Istaknula je da NATO savez "nije prijetnja Rusiji" jer je preusmjerio svoje hladnoratovske ciljeve u borbi s globalnim problemima kao što su terorizam i krijumčarenje droge.

Obnovljeni NATO je "organizacija samoobrane u koju se ujedinila skupina demokratskih država zbog dostizanja stabilnosti", rekla je Albright istaknuvši kako protivnik NATO-a nije Rusija, nego problemi koji destabiliziraju stanje u svijetu, poput međunarodnog terorizma, širenja nuklearnog oružja, trgovine narkoticima i gusarenje.

Ponovila je da NATO nikada neće napasti Rusiju i da su američki planovi za postavljanje proturaketnog štita u Europi motivirani brigom zbog prijetnje iranskog režima.

"Zato želimo iskoristiti proturaketnu obranu u Rumunjskoj radi zaštite od Irana", rekla je Albright izrazivši očekivanje da će Rusija u tome surađivati. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 17:55:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh