« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
LJUBIMCI

Mačke se definitivno drže u kući

Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom to veći što mačka živi dalje od ekvatora

Mačkama je mjesto u kući
Mačkama je mjesto u kući (Arhiva)
Više o

kućni ljubimci

,

mačke

Mačke su drugi najomiljeniji kućni ljubimac, a za njih dileme nema - bolje je da su u kući i opravdaju svoje ime u potpunosti, objavili su američki znanstvenici. 

Mačke kojima je dozvoljeno da izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, navodi se u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.

Ljudi bi isto tako trebali primiti na znanje da mačke mogu prenijeti neke od tih bolesti na ljude, ističu znanstvenici.

Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da  izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom to veći što mačka živi dalje od ekvatora. 

- Sa svakim stupnjem zemljopisne širine izgledi za zarazu rastu četiri posto, kaže voditeljica istraživanja Kayleigh Chalkowski, znanstvenica šumarskog fakulteta sveučilišta Auburn u Alabami. 

- Tropska područja doživljavate kao ona bogatija divljim životinjama i parazitima. No čini se da zemljopisne širine imaju obrnuti učinak, kazala je za AFP.

Kako bi se riješila dilema koje je mjesto bolje za boravak mačaka Chalkowski i njezin tim pročešljali su više od 20 ranijih istraživanja u kojima je proučavana učestalost mačjih bolesti s obzirom na uvjete u kućama i izvan njih.

Istraživanjem je proučeno 19 različitih mačjih mikroba ili parazita u više od deset zemalja među kojima i Španjolska, Kanada, Australija, Švicarska, Njemačka i Nizozemska.

- Ovo je prvi puta da je na različitim lokacijama precizno utvrđen, kao faktor rizika zaraze kod mačaka, pristup vanjskom prostoru u slučaju raznih patogena, kazala je Chalkowski. 

To je konzistentno utvrđeno za gotovo sve mačje bolesti među kojima i  toksoplazmozu i mačje nematode koje se prenose na ljude.

- Zapravo, gdje god da ste na svijetu, držanje mačke u kući dobar je način da budu zdrave i nezaražene, kaže Chalkowski. To je posebno dobar savjet, dodaje ona, "s obzirom na to da mnogi patogeni koje mačka nosi mogu se prenijeti na ljude".

I druge pripitomljene životinje također na ljude mogu prenijeti bolesti pa psi mogu prenijeti bjesnoću a stoka bolesti probavnog sustava. Divlje mačke prvi su puta vjerojatno stigle u ljudske zajednice u potrazi za glodavcima i pripitomljene su prije nekih 5000 godina.

U drevnom Egiptu bile su povezane s bogovima i stoga štovane. Procjenjuje se da su oko 500 milijuna mačaka širom svijeta kućne ljubimice.

17.04.2019. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mačak
    06.12.2019. 01:17
    Grebanje je normalni dio ponašanja mačaka i nema načina da ih odviknete od toga.
    Mačke moraju trošiti i oštriti kandže, to je dio njihovog prirodnog instinkta. Osim toga, igranje na grebalici je aktivnost koja smanjuje rizik od pretilosti i problema sa zglobovima. Imajte na umu da će mački trebati jedno ili dva mjesta za grebanje. Kada birate grebalicu, provjerite je li ona dovoljno visoka, tako da mačka može u potpunosti rastegnuti svoje tijelo, te da je dovoljno stabilna kako ne bi pala na mačku prilikom korištenja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh