« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŠESTO ČULO

Mačka predvidjela 50 smrtnih slučajeva

Mačka s jezovitom sposobnošću da predvidi smrt pacijenata u staračkom domu, dosad se dokazala u 50 slučajeva, navodi se u novoj knjizi

Mačka predvidjela 50 smrtnih slučajeva
Mačka predvidjela 50 smrtnih slučajeva (amazon.com)
Više o

Oscar

,

mačka

,

predviđanja smrti

Dr. David Dosa, gerontolog i asistent na Sveučilištu Brown, tvrdi kako je pet godina proučavanja pokazalo da mačak Oscar rijetko griješi, dokazujući da je medicinsko osoblje staračkog doma Steere House u često krivu predviđajući koji bi pacijenti uskoro mogli umrijeti.

Mačka, koja je stara 5 godina i generalno nedruštvena, usvojena je kao mladunče, a specijalizirala se za pomoć ljudima s ozbiljnom demecijom. Dr. Dosa opisao je Oscarovu sposobnost u stručnom časopisu još 2007. Od onda je mačka udvostručila broj smrtnih slučajeva koje je predvidjela, te uvjerila gerontologe da se ne radi o slučajnosti.

Naime, Oscar svoje vrijeme provodi šetajući po sobama, no rijetko se druži s pacijentima, osim onima kojima je još ostalo par sati života. Ako ga se zadrži izvan sobe umiruće osobe, mačka će grebati po vratima pokušavajući ući.

Kada su medicinske sestre stavile mačku pored pacijenta za kojeg su pretpostavljale da bi mogao uskoro preminuti, ona je otišla do osobe u drugu sobu. Oscarova procjena opet je bila točnija od osoblja. Drugi pacijent je umro tu večer, a prvi je živio još dva dana.

Dr. Dosa i osoblje toliko je sigurno u njegove mogućnosti da obaviještavaju članove obitelji kada mačka skoči i privije se uz pacijenta. U svojoj knjizi ˝Obilazak s Oscarom: Obična mačka s neobičnim darom˝, Dosa ne nudi znanstveno objašnjenje za njegovo ponašanje. Sugerira kako je Oscar sposoban, poput pasa koji navodno mogu nanjušiti rak, detektirati ketone, kemikalije koje ispuštaju umiruće stanice.

02.02.2010. 11:17:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh