« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
napokon!

Hrvatska otvorila i zatvorila 11 poglavlja

Odmah po završetku pristupne konferencije nastavljeni su razgovori o dogovoru Pahor-Kosor

(Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Olli Rehn

,

Gordan Jandroković

,

Danilo Türk

,

nastavak pregovora

,

međuvladina konferencija o pristupanju

Nakon što je povjerenik za proširenje Olli Rehn najavio 'dobre vijesti za sve', Hrvatska je na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu otvorila šest i zatvorila pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, skoro godinu dana od početka slovenske blokade.

Na Međuvladinoj konferenciji kojom je predsjedavao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, Hrvatska je otvorila pregovore u sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Pregovori su zatvoreni u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Tri poglavlja - Ribarstvo, Okoliš i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika - koja su spremna za otvaranje, ostat će i dalje blokirana, jer Slovenija na njih ima "sadržajne primjedbe" koje se ne tiču graničnog pitanja, ali koje do sada, barem javno, nije definirala.

Za otvaranje je ostalo još pet poglavlja, tri koja čekaju slovensko zelene svjetlo, te Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava.

Odmah nakon završetka pristupne konferencije nastavljeni su razgovori o konkretizaciji okvirnog dogovora Pahor-Kosor. U razgovorima sudjeluju ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, te švedski ministar Bildt i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je pak da bi Slovenija trebala prihvatiti sadašnji prijedlog nacrta arbitražnog sporazuma i to bez izmjena. Prijedlog je ocijenio dobrim, a primjedbe i protivljenje slovenske oporbe "endemskim pesimizmom". (hina/metro-portal)

02.10.2009. 12:21:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh