« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NA DODIR PRSTA

Lozinka za Facebook - otkucaji vašeg srca

Znanstvenici su osmislili napredan sustav koji prepoznaje kucanje našeg srca i na temelju toga osigurava da samo mi možemo pristupiti nekim zaštićenim stranicama ili podacima

Više o

Facebook

,

neprobojne lozinke

,

ljudsko tijelo

,

otkucaji srca

,

lozinke

Imate li problema s pamćenjem svih svojih lozinki? Ili ste jedni od onih ljudi koji kao lozinku koriste datum rođenja ili ime kućnog ljubimca na svim stranicama koje posjećujete, živeći u uvjerenju kako je to dovoljno dobro da spriječi nekoga da vam ukrade podatke?

Ukoliko ipak pripadate ovoj prvoj skupini, imamo odlične vijesti za vas. Naime, lozinke budućnosti neće zahtijevati nikakvo pamćenje, već isključivo naše srce. U čemu je tajna?

Znanstvenici sa Sveučilišta u Taichungu, gradu u zapadnom Tajvanu, osmislili su iznimno napredan sustav koji prepoznaje jedinstveno kucanje našeg srca i na temelju toga osigurava da samo mi možemo pristupiti nekim zaštićenim stranicama ili podacima.

Iako je gledajući filmove i serije lako pomisliti kako svako srce kuca na sličan način, tomu baš i nije tako. Naime, naši otkucaji srca nisu ravnomjerni, a njihov je uzorak jedinstven svakoj osobi na planetu, tvrdi Chun-Liang Lin, voditelj projekta.

Dr. Lin i njegovi kolege koristili su elektrokardiogram (EKG) kako bi saznali jedinstvena matematička svojstva tih uzoraka i onda ih pretočili u tajnu formulu koja pretvara taj uzorak u lozinku.

>>Kako odabrati neprobojnu Facebook lozinku>>

Znanstvenici se nadaju kako ćemo u budućnosti moći iskoristiti ovo znanje da na dodir prsta otključavamo i zaključavamo pristup profilima na stranicama poput Facebooka ili primjerice tvrdim eksternim diskovima.

Željno iščekujemo daljnja testiranja.

14.02.2012. 21:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh