« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Londonski simfonijski orkestar oduševio publiku

Koncert Londonskog simfonijskog orkestra u zagrebačkoj Areni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX )
Više o

Londonski simfonijski orkestar

,

Valerij Gergijev

,

LSO Arena Zagreb

Londonski simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Valerija Gergijeva izveo je u ponedjeljak navečer u zagrebačkoj Areni djela ruskih skladatelja Sergeja Rahmanjinova i Sergeja Prokofjeva.

Na programu su bile Rahmanjinova orkestralna suita u tri stavka "Simfonijski plesovi" i jedna od najpoznatijih Prokovjevljevih skladbi - "Peta simfonija". Izvođači su nagrađeni dugotrajnim pljeskom, nakon čega su za kraj odsvirali još i ulomak iz Prokovjevljeva baleta "Romeo i Julija".

Koncert je, po procjeni organizatora, pratilo oko 11 tisuća posjetitelja, među kojima su bili i ministar kulture Božo Biškupić i ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić.

Londonski simfonijski orkestar, koji mnogo smatraju jednim od najboljih svjetskih orkestara današnjice, ponovno je večeras nastupio u Zagrebu nakon 32 godine, a maestro Gergijev posljednji je put nastupio u Zagrebu 2004. godine. Najnovije gostovanje dio je mini turneje koja, uz Zagreb, obuhvaća još Beograd, Budimpeštu i Vilnius.

Svjetski poznati ruski dirigent Valerij Gergijev glavni je direktor znamenitog peterburškog Marijanskog teatra, najstarije ruske operne i baletne kuće, te šef-dirigent Londonskog simfonijskog orkestra kao i glavni gost-dirigent Metropolitan opere. Smatra ga se jednim od najvećih dirigenata svih vremena.

Jučerašnji koncert organizirala je Koncertna direkcija Zagreb.

12.05.2009. 08:12:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh