« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
OLIMPIJSKE IGRE

London protiv grafitera

Radikalni potezi Londonskih čelnika imali su odjeka na crtačkim forumima koji su pozivali i na olimpijske crtačke akcije

Iako je nastao povodom Olimpijskih igara, ovom grafitu prijeti uništenje
Iako je nastao povodom Olimpijskih igara, ovom grafitu prijeti uništenje (banksy.co.uk)
Više o

Banksy

,

Olimpijske igre

,

grafiti urbana kultura

,

London 2012

London je zbog Olimpijskih igara doživio facelift, nova zdanja se grade, stara se uljepšavaju, ali na račun uličnih crtača.

Iako je London svojevrsna Meka za ulične crtače, ovih dana možda je ipak bolje ga izbjegavati. U nadu da prezentiraju London u najboljem svijetlu svijetu vlasti su odlučile da će prefarbati fasade starih zgrada i tako se riješiti mnogih grafita koji se nalaze na njima. Ovaj tretman prijeti i svjetski poznatom Banksyju.

Kako piše Guardian, osim što bi  se radovi premazali, postavili bi se i zabrane koje upozoravaju da se isti prekršaj ne ponovi drugi put. Iako se to još nije dogodilo na meti su i dva rada Banksyja koji su napravljeni samo radi Olimpijskih igara i predstavljaju bacača koplja koji baca raketi i skakača sa motkom.

Osim što njegovi radovi nisu nikakve škrabotine već umjetnička djela za koja je trebalo znanje, i što u većini slučajeva uljepšavaju pročelja, njegovo ime donosi podosta turista u London.

Vrhunac mjera protiv uličnih umjetnika vidi se u slučaju grafitera Darrena Cullena, crtača u reklamama Adidasa, jednog od vodećih sponzora Igara. Njemu je zabranjen prilaz Olimpijskom centru unutar jedne milje, iako sam nikad nije kažnjavan zbog grafitiranja.

Ovi radikalni potezi su imali odjeka na crtačkim forumima koji su pozivali i na olimpijske crtačke akcije. Još se ne zna hoće li doći do nekakvih crtačkih obračuna.

Ovaj potez čelnika Londona je neshvatljiv, jer oni ipak brišu dio kulture i imidža Londona na koji bi se trebali ponositi, a ne sramiti.

28.07.2012. 21:50:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh