« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
PRIJATELJI ŽIVOTINJA

Lokalni izbori – prilika za bolju zaštitu životinja

Lokalni izbori trebaju pridonijeti boljoj zaštiti životinja - upitnik koji je poslan lokalnim zajednicama pokazuje da su neke napravile mnogo, a neke ništa

Neki nisu napravili ništa
Neki nisu napravili ništa (Prijatelji životinja)

Ususret lokalnim izborima, udruga Prijatelji životinja obratila se svim kandidatima apelirajući na njih da kao dio svojeg programa obavezno uključe područje zaštite životinja. „Pozivamo građane da biraju one kandidate koji će na njihovu području provoditi Zakon o zaštiti životinja i unaprjeđivati postojeće stanje, dok kandidate potičemo da promisle kako mogu poboljšati zaštitu života, zdravlja i dobrobiti pasa i ostalih životinja najmanje u skladu s odredbama Zakona, a poželjno bi bilo i više od toga. Za mnoge bitne promjene često nisu potrebni novci, već samo dobra volja", naglasili su iz Udruge.

Prijatelji životinja već godinama provode edukacije i nude pomoć lokalnim zajednicama, prvenstveno vezano za provedbu Zakona o zaštiti životinja, ali i u promociji novih pravilnika i ostalih inicijativa s ciljem bolje zaštite i dobrobiti životinja. Prošle godine poslali su svim lokalnim zajednicama brošuru o provedbi Zakona, koja se u digitalnoj verziji možete preuzeti na: www.prijatelji-zivotinja.hr. Kako bi dobili kvalitetan uvid u provođenje Zakona o zaštiti životinja u cijeloj Hrvatskoj, iz Udruge su poslali lokalnim zajednicama Službeni upitnik vezan za provedbu Zakona o zaštiti životinja na području jedinica lokalne samouprave.

„U upitniku, između ostaloga, pitamo lokalne zajednice jesu li donijele Odluku o uvjetima i načinu držanju kućnih ljubimaca i propisale kontrolu razmnožavanja, financiraju li kastracije skrbničkih pasa i mačaka te slobodnoživućih mačaka i na koji način, jesu li provele kontrolu mikročipiranja pasa, jesu li podijelile letke o zakonskim obavezama skrbnika pasa i o zakonskoj obavezi kontrole razmnožavanja, imaju li vlastito sklonište ili sklopljen ugovor s nekim skloništem i s kojim, planiraju li osnovati sklonište i na koji načine te promoviraju li redovito udomljavanje životinja", navode Prijatelji životinja.  

Kažu da su dosad primili odgovore od 80 % lokalnih zajednica i da se već sada vidi da među njima postoje velike razlike: „Dok su neki gradovi i općine napravili zaista mnogo u provedbi Zakona, neki nisu napravili ništa. Pritom je vidljivo i da nije problem u novcima, nego u dobroj volji nadležnih načelnika i gradonačelnika. Novci za zbrinjavanje životinja ne troše se zbog životinja, nego zbog neodgovornih građana, pa provedba Zakona pomaže i ljudima i životinjama. Stoga se pitamo koliko su kandidati za izbore uopće upoznati sa zakonskim obavezama koje imaju njihove lokalne zajednice."  

Nakon prikupljanja i analize svih odgovora, Prijatelji životinja obratit će se svakoj lokalnoj zajednici savjetom i preporukama kako provesti ili poboljšati provedbu Zakona. Posebno će ukazati na važnost da se ugovori sklapaju s neprofitnim skloništima ili udrugama koja ta skloništa vode ili ih mogu voditi ako su spremni osnovati ih. Svi podaci prikupljeni upitnikom podijelit će se i s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, kao i s Ministarstvom poljoprivrede.

„Zaštita životinja nije nevažno ni periferno političko pitanje. Naprotiv, stupanj osviještenosti i provedbe Zakona te zanemarivanje odnosa prema životinjama i okolišu uvijek se odražavaju i na kvalitetu života ljudi. Stoga hrvatski građani od političkih kandidata očekuju izgrađene stavove o zaštiti i pravima životinja, a birat će one koji mare za životinje i štite ih provodeći Zakon", zaključuju Prijatelji životinja.

Više informacija i Upitnik za lokalne zajednice o provedbi Zakona nalazi se na www.mreza-za-zastitu-zivotinja.com.  

11.05.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh