Ljudi misle da je skuplja hrana ukusnija
Restoran u kojem je poslužena skuplja hrana dobio je bolje ukupne ocjene, tako da je zaključeno da skuplju hranu bolje doživljavamo
Skuplja hrana čini ljude sretnijima, zaključili su znanstvenici na Sveučilištu Cornell nakon istraživanja koje je pokazalo da ljudi više cijene hranu koju moraju platiti više.
Eksperiment je bio prilično jednostavan - ispitanicima je serviran potpuno jednak obrok, no jedna je skupina obrok platila manje, a druga više.
Na čuđenje znanstvenika, oni koji su hranu platili skuplje dali su joj bolje ocjene, iako su i jedni i drugi pojeli istu količinu hrane.
Jednako tako, restoran u kojem je poslužena skuplja hrana dobio je bolje ukupne ocjene, tako da je zaključeno da skuplju hranu bolje doživljavamo i, što je najbolje za vlasnike restorana, rado ćemo je i platiti koliko od nas traže. Znanstvenici su ponudili objašnjenje da se u takvom okruženju osjećam vrjednije i bolje, pa mu zato dajemo bolje ocjene.
Uz to, ljudi uz skuplju hranu vole i skuplja vina, jer je većina ispitanika birala skuplja vina kako ne bi izgledali jeftino sa stolnim vinima. Naravno, restorani su toga itekako svjesni i iskorištavaju tu činjenicu odavno.
Novi komentar