« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
JANDROKOVIĆ NE POPUŠTA

Ljubljanska banka mora vratiti dug hrvatskim štedišama

"Dug se mora vratiti", rekao je Gordan Jandroković o slučaju Ljubljanske banke i mogućeg popuštanja Sloveniji

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković (Bernard Covic / Cropix)
Više o

Gordan Jandroković

,

Ljubljanska banka

,

veliki brojevi cipela

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković izjavio je u petak u Zagrebu da Hrvatska nije popustila Sloveniji u vezi s rješavanjem problema Ljubljanske banke i da je povrat duga hrvatskim štedišama preduvjet nastavku razgovora i konačnom rješenju tog dugogodišnjeg nerješenog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

"Hrvatska nije popustila i dug se mora vratiti. To je preduvjet raspletu slučaja Ljubljanske banke", odgovorio je Jandroković na upit novinara je li Hrvatska iznevjerila hrvatske štediše i popustila Sloveniji pristankom da se pregovori o Ljubljanskoj banci nastave pred Bankom za međunarodna poravnjanja u Baselu.

"Dogovoreno je da se razgovori nastave u Baselu, a osnovni preduvjet i rezultat tih razgovora mora biti povrat duga svima koji su štedjeli u Ljubljanskoj banci", rekao je Jandroković nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Andore Xavierom Espotom Miroom.

Hrvatska vlada je u četvrtak objavila da će Hrvatska Banci za međunarodna poravnanja (BIS) iskazati spremnost za nastavak pregovora o pitanju devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci u skladu s aneksom C Ugovora o sukcesiji.

Premijerka Kosor pojasnila je da je to na tragu dogovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom sa sastanka 31. srpnja u Bohinju, ističući kako je tada rečeno da dogovori dviju država ne ograničavaju prava pojedinaca.

Kosor je istaknula da je to stajalište sa sastanka u Sloveniji usuglašeno s guvernerom Hrvatske narodne banke Željkom Rohatinskim te da je HNB suglasna s odlukom hrvatske vlade.(hina/metro-portal)


15.10.2010. 13:01:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh