« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
TOG NEMA KOD NAS

Ljubljančani od četvrtka koriste gradske bicikle kao Parižani

Kad će se u Zagrebu provesti takav ekološki projekt nismo uspjeli saznati

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

Ljubljana

Stanovnici Ljubljane od četvrtka za vožnju gradom mogu koristiti 300 bicikala uključenih u sustav "self service" unajmljivanja kakav ima Pariz i još dvadesetak gradova u Europi.

U sustav se u samo dva tjedna uključilo gotovo dvije tisuće korisnika. Oni za godišnju registraciju plaćaju samo tri eura te dobivaju poseban kod za automatsko otključavanje i zaključavanje bicikala na trideset terminala na različitim lokacijama u gradu. Uporaba bicikala naplaćuje se prema satima korištenja, s time što je prvi sat besplatan.

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Jankovič izjavio je povodom pokretanja projekta, koji je kasnio nekoliko mjeseci, da je njegov cilj uključiti u sustav što više građana kako bi se smanjile gužve zbog intenzivnog automobilskog prometa te povećali pokretljivost i zdravlje građana. Postaje s biciklima za sada se nalaze samo u širem središtu grada, a planirano je da se sustav s vremenom i proširi.

Projekt je realiziran u javno-privatnom partnerstvu grada Ljubljane i tvrtke Europlakat, slovenske podružnice francuske tvrtke JCDecaux, koja u Ljubljani ima licenciju za postavljanje reklamnih oglasa na javnim mjestima.

12.05.2011. 18:59:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sef
    13.05.2011. 00:59
    kak nema?ima u Londonu i ima kod nas u Zg na Đamiji ispred europskog doma ili tak nekak,iznajmljuju tri ili četri bicikla,
  2. avatar
    Sef
    13.05.2011. 01:01
    ustvari kod nas bi na ulazu u grad trebali iznajmljivat automobile jer su garaže prazne !
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh