« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
kako napredovati

Ljubazan muškarac neće postati šef

Oni muškarci koji su se na poslu pokazali bezobraznima, kritičnima, nesusretljivima i sebičnima vrlo vjerojatno su sad vaši nadređeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

osobnost

,

karijera

,

napredovanje

,

kako dobiti promaknuće

To što ste susretljivi, ljubazni, surađujete s kolegama smanjit će vam šanse da postanete šefom i napredujete prema rukovodećim pozicijama, tvrdi jedna studija. To vrijedi za muškarce, a za žene u manjoj mjeri, kažu znanstvenici koji su studiju proveli.

Rezultati predstavljaju čvrst dokaz o povezanosti između osobnosti i izbora posla. „Ljudi koji nisu baš ljubazni vrlo vjerojatno će lakše dobiti posao menadžera", citirala je stranica theage.om.au Michelle Tan, jednu od istraživača s Nacionalnog sveučilišta iz Australije.

Istraživanje je nadalje pokazalo da se muškarci i žene bave različitim zanimanjima iako imaju slične karakteristike osobnosti. Ono što je bilo poznao i bez istraživanja, ali je potvrđeno i službeno, je činjenica da muškarci imaju bolje plaće za isti posao nego što je slučaj kod žena. Na uzorku od 5397 osoba pokušalo se utvrditi koliku ulogu igra osobnost pri dobivanju bolje pozicije te utječe li imalo na razliku u plaći.

Kod žena je primijećena veća razina ekstrovertnosti, emocionalne stabilnosti i savjesnosti nego kod muškaraca. Muškarci su pak bili „više otvoreni za nova iskustva", bezobrazni, grubi, neljubazni, itd. Oni koji su se na testovima osobnosti ocjenjivali kao poslušnima i susretljivima imali su manje šanse za napredovanje.

Razina „otvorenosti za nova iskustva" kod žena je igrala glavnu ulogu u određivanju poslova koje će raditi te pozicija koje će držati. Stvar je donekle slična; poslušne, nekritične, susretljive i ljubazne žene imale su još manje šansi za napredovanje.

Ipak, kod žena je ekstrovertnost poželjna osobina. No, ništa od toga ne objašnjava veliki jaz i razliku između muških i ženskih plaća.

22.11.2009. 21:25:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh