« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KAO NA POČETKU

Ljubav zaista može trajati čitav život

Seks, otvorena komunikacija i stalan rad na međusobnoj povezanosti tajna je dugovječnih ljubavi čija snaga ne jenjava ni nakon nekoliko desetljeća

Ljubav zaista može trajati čitav život
Ljubav zaista može trajati čitav život (Shutterstock)
Više o

ljubav

,

veze

,

odnosi

,

parovi

Većina ljudi je nekako tradicionalno uvjerena da ljubav s vremenom blijedi da se njem plamen kako dani prolaze sve više gasi. Međutim, tako ne misle psiholozi sa Sveučilišta Stony Brook. Štoviše, oni su uvjereni da bračni par može biti "zaljubljen do ludila" desetljećima nakom prvog susreta, prenosi CBS News.

Do spomenutog zaključka su došli skeniranjem mozga parova na početku veze te onima koji iza sebe imaju puno godina zajedničkog života. "Svakom članu para pokazana je fotografija druge polovice nakon čega im se zasvijetlilo područje za nagrađivanje (u mozgu). To nam govori da cijeloživotna ljubav nije mit, da nije bajka; reakcija je bila jednaka u novim i u dugogodišnjim vezama, a to je sjajna vijest", kazala je psihologinja dr. Jennifer Hartstein.

Što se više boja prikaže tijekom skeniranja to potvrđuje činjenicu veću razinu povezanosti koja je s godinama izgrađena. Povezanost s vremenom samo jača, objašnjava Hartstein, dodavši da smo zbog visokih stopa razvoda krivo mislili da ljubav ne može trajati drugo. Jedna od tajni ljubavnog plamena u dugoročnim vezama je i redovit seks. "Seks je važan iz mnogo razloga. Znamo da ima doslovnu tjelesnu korist, korist za mentalno zdravlje i ono najvažnije -povezuje vas s partnerom. To će pak samo nastaviti povećavati strast i pozitivne osjećaje prema toj drugoj osobi", rekla je Hartstein. Ipak, pored seksa, komunikacija je najvažnija stvar u osiguravanju dugog života ljubavnih veza. Komunikacija mora biti otvorena i morate stalno raditi na povezanosti i međusobnom poštovanju, dodaje psihologinja jer ljubav je pored svega ozbiljan posao.

26.01.2011. 08:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh