« Život
objavljeno prije 3 mjeseca i 10 dana
MMMM

Ljubav je stvarno čudesna

Partnerova verbalna podrška i dodir pomažu ublažiti bol, a sada je potvrđeno da isti utjecaj ima i sama prisutnost osobe

Uz ljubav je sve lakše
Uz ljubav je sve lakše (Arhiva)
Više o

ljubav

,

bol

,

analgetik

Ljubav je sjajna stvar, jer ne samo da se zbog nje osjećamo bolje, već nam i pomaže u svakodnevnim stvarima - primjerice, kad nas nešto boli.

Naime, studija koju su zajedno proveli Medicinski fakultet u Hallu u Austriji i Sveučilište u Palma de Mallorci pokazala je kakav utjecaj na nas ima blizina osobe koju volimo. U njoj je sudjelovalo 48 heteroseksualnih parova, a mjerio se intenzitet boli kada su osobe same i kada je kraj njih njihov partner ili partnerica.

Točnije, pasivna prisutnost partnera ili partnerice, bez dodira i razgovora. Razina empatije mjerena je upitnikom.

Rezultati studije objavljeni su u Scandinavian Journal of Pain, a pokazali su da su osobe imale viši prag boli kada su uz njih bili njihovi partneri i nižu kada su oni bili odsutni. Viša razina empatije značila je nižu razinu boli.

Ranije studije već su pokazale da partnerova verbalna podrška i dodir pomažu ublažiti bol, a sada je potvrđeno da isti utjecaj ima i sama prisutnost osobe.

"Već znamo da govor i dodir ublažavaju bol, ali naši znanstvenici otkrili su da čak i sama prisutnost intimnog partnera ima učinka", izjavio je za portal Malay Mail voditelj studije, profesor Stefan Duschek.

29.08.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh