« Život
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Ljubav boli, vjerovali ili ne

Prilikom odbijanja u ljubavi ili prekida aktiviraju ista moždana područja kao kad čovjek osjeti oštru bol

Može biti baš bolna...
Može biti baš bolna... (Arhiva)
Više o

ljubav

,

bol

Ljubav je sjajna, divna, lijepa... osim kad nestane i onda ostaje - bol, pokazali su znanstvenici u svom vrlo zanimljivom, a i poučnom istraživanju.

Naime, služeći se najsuvremenijim skenerima, stručnjaci sa Sveučilišta Michigan su snimali mozgove sudionika i otkrili da se prilikom odbijanja u ljubavi ili prekida aktiviraju ista moždana područja kao kad čovjek osjeti oštru bol.

Znanstvenici su se oslonili na vrlo specifičan test kako bi dokazali da ljubav boli i da to nije samo metafora.

Oko 40 volontera sudjelovalo je u istraživanju. Znanstvenici su im tijekom procesa magnetnom rezonancijom snimali mozgove.

Prvo su sudionici trebali osjetiti određenu bol za što su znanstvenici upotrijebili jednu termičku napravu koja je stvarala veliku toplinu.

Međutim, sudionici nisu ozlijeđeni niti opečeni. Tijekom nanošenja boli sudionicima je, dakle, snimana moždana aktivnost.

Zatim je došao red na drugi, još važniji korak. Znanstvenici su volonterima pokazivali fotografije bivših partnera i od njih zatražili da se prisjete trenutaka prije i tijekom prekida.

Rezultati su bili zapanjujući. U usporedbi snimaka mozga tijekom nanošenja fizičke boli i prisjećanja neugodnih situacija iz ljubavnog života došlo se do zaključka da se aktiviraju isti dijelovi mozga u oba slučaja.

Drugim riječima, ljubav doslovno boli, a sad je to i znanstveno dokazano.. tek toliko svim vama koji mislite da je lako prekinuti vezu... 

10.03.2021. 21:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh