« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
LJETO NAM SE VRATILO

Ljetne zablude u koje ne smijete vjerovati

Udari groma, plivanje s punim želucem, ulazak i izlazak iz klimatiziranih prostora.. Pogledajte što je mit, a što stvarnost

Fotografija vijesti
Više o

ljetno vrijeme

,

sezona kupanja

,

zdravstvene zablude

,

zdravstveni mitovi

Naši su se gradovi jutros probudili s temperaturama redovito iznad 20 stupnjeva, dok će ih u najtoplijem dijelu dana sunce zagrijati i do 35 stupnjeva. Sa završetkom škole i početkom produženih vikenda, turistička sezona samo što nije počela. S njom nam nužno dolazi i prženje na suncu te uživanje u ljetnim radostima. Upravo je zbog toga ovo idealan trenutak da razbijemo neke od (potencijalno štetnih) mitova koje slušamo iz godine u godinu.

Krema s faktorom 30 dvostruko je jača od one s faktorom 15

Suprotno uvriježenom mišljenju, zaštita od sunčevih zraka koju pružaju kreme ne povećava se proporcionalno s njihovim faktorom. Krema s faktorom 15 blokira oko 93 posto štetnih UVB zraka, dok ona s duplo većim faktorom blokira oko 98 posto. Kreme s vrlo visokim faktorom, poput 50, blokiraju i do 99 posto svih štetnih zraka. Ipak, vrijedi napomenuti kako ove brojke podrazumijevaju pravilno nanošenje, što u stvarnom životu često nije slučaj.

Neprestani ulasci i izlasci iz klimatiziranih prostora su recept za prehladu

Ovo je vrlo česti mit koji ipak nema pretjeranog temelja u stvarnosti. Nagle promjene temperature nisu ugodne tijelu i mogu izazvati čitav niz problema, ali prehlada naprosto nije jedna od njih. Prehlade uzrokuju virusi, koji se prenosi fizičkim kontaktom i zrakom. Uhvatite li se kako kišete usred ljeta, najvjerojatnije se radi o alergiji za koju ne znate da imate.

Sunčane naočale su dobar izbor za zaštitu od sunca

Ova je tvrdnja tek djelomično točna - postoje sunčane naočale koje pružaju sasvim solidnu zaštitu od sunčevih zraka, ali većina njih koje tvrde da ju imaju, bezočno lažu. Ukoliko ste svoje sunčane naočale kupili od kojekakvih preprodavača i neprovjerenih izvora, šanse da imaju UV zaštitu gotovo su ravne nuli. S druge strane, ako ste kupili naočale iz provjerenog izvora koje na sebi imaju nekakav certifikat, one će blokirati i do 99 posto štetnih zraka.

Za vrijeme ljetnog nevremena s grmljavinom treba leći na tlo

Teško je reći tko je tvorac ove narodne „mudrosti", ali sasvim je očigledno da dotični ne zna ama baš ništa o električnoj struji i kako se ona ponaša. Udar munje o tlo stvara zemljanu električnu struju koja vas bez problema može teško ozlijediti ili ubiti čak i kad se nalazite 30 metara od mjesta udara, zbog čega zaštitu trebate potražiti u zgradama te potpuno zatvorenim automobilima. Izbjegavajte bilo kakve visoke građevine ili predmete, budući da oni privlače munje.

Treba pričekati barem pola sata nakon jela prije ulaska u vodu

Unatoč tomu što naše tijelo nakon što unesemo hranu preusmjerava više krvi iz ekstremiteta u probavni sustav, utjecaj tog procesa na našu snagu se drastično preuveličava. Osim ukoliko niste profesionalni plivač kojem je svaka stotinka bitna, rad probavnog sustava neće bitno utjecati na vaše plivačke sposobnosti.

18.06.2012. 10:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh