« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ZA PRAVE POMODARKE

Lingerie look - donje rublje se mora vidjeti

Najzaslužnija za promicanje ovoga ženstvenog i romantičnog stila zasigurno je pop pjevačica Madonna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

moda

,

žensko donje rublje

,

ženstvenost

,

Lingerie

Već je davnih tridesetih godina prošlog stoljeća ugledni engleski psihoanalitičar J.C. Flugel utvrdio da su seksualnost i suptilna igra zavođen ja u korijenu mode, što objašnjava auru prekomjerne zavodljivosti općenito prisutne kod modnog dizajniranja.

Modni se kreatori godinama ne odriču provokativne igre prikrivanja i razotkrivanja u svojim kolekcijama, pa višeslojna, transparentna odjeća naglašene senzualnosti, sličnija najfinijem rublju no odjeći, ostaje trajno njihovim neodoljivim izazovom.

Čini se kako je dizajnerska vizija u vječitoj potrazi za otkrivanjem skrivene romantične i ženstvene prirode moderne žene.

Bez obzira ublažava li se njena prozirnost višeslojnošću pahuljastih tkanina ili je smjela i otvoreno provokativna, odjeća nalik donjem rublju u potpunosti odiše duhom retroromantike.

Prozračne i ljupke haljine ženstvenih linija nalik luksuznim kombineima, i, dugo najcitiraniji, sveprisutni korzeti, znalački su dizajnirani kako bi istakli elegantnu profinjenosti i damsku sofisticiranost, a, s druge strane, neobuzdanu razigranost prerano odraslih Lolita današnjice.

Najfinije čipke, lagani i prozračni bestežinski šifoni, transparentne dezenirane tkanine s diskretnim uzorcima, blještavi teški saten i fluidna svila, perlicama izvezeni organdiji, reljefni brokati, cvjetni jacquard uzorci, tkanine rafinirane palete boja pudera ili ružičaste "sfumato" nijansi, rese, perje, satenske i baršunaste vrpce - definiraju ovaj ženstveni, romantični i pomalo nostalgični "lingerie" stil.

Općeprihvaćena modna zadanost kasnih devedesetih koja se odnosi na naizgled nemoguće odjevne kombinacije, u ovom je slučaju svoj izraz pronašla u kontrastima starog i novog, i neočekivanom kombiniranju elegantne satenske haljine s čipkom - s ogrtačem od tvida, grubim vunenim kardiganom ili neočekivanim accessorrizeom, što se na koncu odražava na negiranje tradicionalne stroge podjele na dnevnu i večernju odjeću.

Najzaslužnija za promicanje ovoga stila zasigurno je pop pjevačica Madonna, koja je krajem osamdesetih godina, donje rublje, u kreaciji francuskog dizajnera Jean Paul Gaultiera, smjelo otkrila pogledu javnosti, promovirajući tako trend koji već dugi niz godina ni malo ne zastarijeva

Više na She.hr

04.03.2010. 07:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh