« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DAURADE

Francuski kreatori obukli Crnu Bogorodicu iz Toulousea

Osam haljina dugih više od metra treba zamijeniti bogato urešenu odjeću koju je Bogorodica dobila u 18. i 19. stoljeću

(Wikipedia)
Više o

Toulouse

,

Crna Bogorodica

,

Daurade

,

francuski kreatori

Velika imena francuske mode izradila su odjeću za Crnu Bogorodicu u bazilici Daurade u Toulouseu, na jugozapadu Francuske, koju je u nedjelju blagoslovio nadbiskup u tome gradu.

Osam haljina dugih više od metra, u bojama koje simboliziraju Djevicu Mariju (modra i bijela) ili odgovaraju različitim razdobljima liturgijske godine - primjerice ljubičasto za korizmu - treba zamijeniti bogato urešenu odjeću koju je Bogorodica, što se posebno časti kao zaštitnica svih majki, dobila u 18. i 19. stoljeću kao zavjetne darove.

Kreator Jean-Charles de Castelbajac izradio je haljinu u bojama maskirne odore "vojnika Mira kojih je Gospa zaštitnica".

Christian Lacroix darovao je skicu svoje kreacije, Franck Sorbier predstavio je svečanu haljinu sa zlatnim odsjajem, a Jean-Michel Broc "svibanjsku" i "korizmenu" opravu, pri čemu je potonja izrađena od viskozne tkanine, materijala koji se dobiva preradom "drva, proizvoda Zemlje, majke sviju nas".

Kolekciju su, među inima, dopunili kreatorica iz Toulousea, Francoise Navarre i učenici jedne srednje škole.

Toulouški nadbiskup, mons. Robert Le Gall, istaknuo je prije podjeljivanja blagoslova da boje za koje se odlučila većina kreatora, modra i bijela, upućuju na "jaku vezu koja Bezgrješnu koja se u Lurdu ukazala Bernadettei Soubirous spaja s Našom Gospom iz Dauradea". (hina/metro-portal)

07.03.2010. 19:33:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh