« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca

Likovna 2020. – puno izložbi, ali bez velikih otvorenja

U godini pandemije i potresa, likovna 2020. donijela je velike izložbe, odnijela velikane. Ekipa Vijesti iz kulture izdvojila je najvažnije trenutke u prošlogodišnjoj ponudi likovne umjetnosti

Teška vremena za umjetost
Teška vremena za umjetost (Arhiva)
Više o

izložbe

,

likovnost

Pandemija i potres u Zagrebu donijeli su probleme cijeloj kulturnoj sceni, posebno samostalnim umjetnicima; muzeji i galerije su ispražnjeni. Nestaje živi kontakt s publikom, velik dio kulture seli se na internet...

Ipak, održan je iznenađujuće velik broj izložbi - naravno, bez velikih otvorenja. Rehabilitacija glavnog grada je počela, ali sustavna će obnova trajati godinama.

2020. pamtit ćemo i po odlasku nekih od najvećih imena naše kulture - samo na likovnoj sceni Tonka Maroevića, Ivana Kožarića, Mihajla Arsovskog i niza drugih.

Nestvarno je da više nema Tonka Maroevića

I danas, gotovo pet mjeseci nakon njegove iznenadne smrti, zvuči nestvarno da više nema Tonka Maroevića. Akademik, povjesničar umjetnosti, likovni i književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, erudit - čovjek bez kojeg je bilo koji kulturni događaj bio nezamisliv.

Akademik Maroević umro je iznenada, 11. kolovoza - u svom Starom Gradu na Hvaru, a sam je najbolje sažeo smisao cjeloživotnog bavljenja umjetnošću:

- Ja se sjećam dovoljno kritičnih, kriznih ili dovoljno siromašnih godina u svom životu pa mi je upravo svijet umjetnosti nudio neku vrstu dodatnog života. Kad to ne bih vjerovao, mislim da bih zanijekao i da sam zaludo ostario i čini mi se da je na putu prema kraju života bio opravdan interes za druge za ono što drugi mogu stvoriti i čini mi se da to moj pogled na svijet, ispričao je akademik Maroević za jednoga od mnogobrojnih gostovanja u našem programu.

Kožarić otišao u stotoj

Jedinstven pogled na svijet imao je i kipar i akademik Ivan Kožarić, koji je izmicao svim definicijama i žanrovskim određenjima, rušio hijerarhije i brisao granicu između umjetnosti i života, a život je završio u stotoj godini.

- Kožarić je ukidao hijerarhiju. Najdivnija je stvar to što je nešto posve maleno i efemerno moglo postati divnim umjetničkim radom, kaže voditeljica Atelijera Kožarić i viša kustosica u MSU-u Radmila Iva Janković.

Godina je počela obećavajuće

Kreativnosti i projekata, unatoč pandemiji i potresu, bilo je napretek. Godina je počela obećavajuće: Vlasta Delimar u Domu hrvatskih likovnih umjetnika proslavila je 40 godina umjetničkog rada.

- Zaista sam tih 40 godina čisto, iskreno i nikada se nisam povodila ni za kakvim trendovima, izjavila je tom prigodom umjetnica Vlasta Delimar.

Stariji slavljenik, kultni Zagreb film, svojih je 60 godina proslavio u Muzeju suvremene umjetnosti izložbom 'Od imaginacije do animacije'.

- Animacija je posao za idiote. Stvarno trebate biti uporni da jednu malu radnju od jedne sekunde radite dan, dva ili duže, zavisno od težine, istaknuo je legendarni Nedeljko Dragić, animator, strip-autor i karikaturist.

05.01.2021. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh