« Kultura
objavljeno prije 13 dana i 9 sati
OSVRT

Likovi commedia dell arte u opusu Duška Šibla

Poznati likovi kreirani su snažnim kolorom, vrlo su uočljivi, privlače pozornost, dok mi očekujemo tiradu, u akrilu na platnu, formata 90 x 75 cm

Duško Šibl
Duško Šibl (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duško Šibl

Pored svojih vrlo prepoznatljivih motiva figura u pokretu i osebujnih arkadijskih krajobraza, u akrilu i ulju na platnu, istaknuti suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, autor impozantnog opusa koji stvara na više adresa, od Zagreba, Londona, Dubrovnika, Opatije, okreće se ponekad i fascinantnim likovima commedia dell arte, koji se i danas šale, obračunavaju ne s kazališnom publikom već sa svima nama, upirući u nas besramno s prstom, ne opraštajući nam nimalo, gledajući u nas, čudeći se i ne razumijevajući čovjeka današnjice.

Poznati likovi kreirani su snažnim kolorom, vrlo su uočljivi, privlače pozornost, dok mi očekujemo tiradu, u akrilu na platnu, formata 90 x 75 cm.

Likovi commedia dell arte u novom ciklusu Duška Šibla nose sva obilježja slikarstva ovoga umjetnika, izrazitu gestualnost i razigranu, razmahanu boju.

Simbolika ovih kazališnih legendi u današnjem vremenu izrazito je aktualna, svevremenska, njihov značaj do danas nije izgubio.

Rad na ciklusu likova commedia dell arte Duška Šibla tek je privremeni odmak od žestine njegovih iznimnih figura u pokretu i njihove neiscrpne energije.

Piše: Miroslav Pelikan
09.06.2024. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh