« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
BRAVO!

Lijekovi od kanabisa u slovenskim ljekarnama

Omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadržavaju ekstrakt indijske konoplje u Sloveniji

Slovenija je promijenila zakone, a Hrvatska?
Slovenija je promijenila zakone, a Hrvatska? (Shutterstock)
Više o

ljekarne

,

lijekovi

,

Slovenija

,

kanabis

,

THC

,

lijekovi iz ekstrakta konoplje

Lijekovi iz ekstrakta konoplje od siječnja će se moći dobiti u slovenskim ljekarnama, ali će je oni kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti morati plaćati.

Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) dobila je tvrtka Lenis koja se bavi uvozom neregistriranih lijekova, a osigurala je nabavke iz Njemačke, navode u srijedu slovenski mediji.

Bivša slovenska vlada Alenke Bratušek je sredinom ove godine izdala novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, te uvršten među droge čiji su promet i korištenje dopušteni u medicini, veterini te za pedagoške i znanstveno-istraživačke namjene.

Promjenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadržavaju ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu hašišova ulja, koje se do sada moglo nabaviti samo na ilegalnom tržištu.

Lijekovi iz ekstrakta konoplje trenutačno u Sloveniji još nisu registrirani i pripremat će se u samim ljekarnama kao tzv. magistralni lijekovi, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koje se mogu dobiti u ljekarnama u Austriji.

18.12.2014. 10:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh