« Život
objavljeno prije 12 dana i 6 sati
STVARNO?

Lijek za slomljeno srce

Slomljeno srce može potaknuti niz psiholoških i fizioloških simptoma, od mučnine i nesanice, pa sve do kliničke depresije

Kako ga zaliječiti?
Kako ga zaliječiti? (Arhiva)
Više o

slomljeno srce

Rijetko što je tako bolno kao slomljeno srce. Loš, bolan prekid odnosa može potaknuti niz psiholoških i fizioloških simptoma, od mučnine i nesanice, pa sve do kliničke depresije.

U najekstremnijim slučajevima situacija može rezultirati i smrću. Primjerice, kod fenomena nazvanog sindrom slomljenog srca, organ prestane pravilno pumpati krv nakon emocionalnog šoka, prenosi The Guardian.

Srećom, otkrića u istraživanjima potencijalno mogu spriječiti bol.

U jednom španjolskom istraživanju je otkriveno da bi propofol, sedativ koji se koristi prilikom anestezije, mogao izbrisati bolne upomene koje dolaze sa prekidom veze.

Sudionicima istraživanja je ubrizgan sedativ odmah nakon prisjećanja neke njima uznemiravajuće priče te su ju nakon 24 sata morali ponovno prepričati.

Rezultati su pokazali da su sjećanja manje jasna i uznemiravajuća nakon uzimanja sedativa.

Originalni cilj istraživanja bio je ublažavanje simptoma PTSD-a, no ustanovilo se da postoji mogućnost prenamjene lijeka kako bi se potisnula uznemiravajuća sjećanja druge vrste. Neočekivani gubitak također može biti traumatičan te neke osobe navode simptome slične PTSD-u.

Želja za ublažavanjem te vrste boli potvrđena je i u svijetu tehnologije. U prethodnoj se godini pojavilo mnoštvo aplikacija koje bi trebale ublažiti bol uslijed prekida kroz savjete i razne aktivnosti koje bi osobu okupirale i odvratile od razmišljanja o propalom odnosu kao što su Mend, Rx Breakup i Break-Up Boss.

26.03.2020. 21:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Cranberry
  27.03.2020. 10:13
  Auhhh prekidi su bolni ako voliš nekoga
 2. avatar
  armando
  27.03.2020. 10:22
  da traje dugo i bolno ako si nekoga zavolio onda prekid pusaaaa
 3. avatar
  Cranberry
  27.03.2020. 20:26
  Volim te
 4. avatar
  armando
  27.03.2020. 20:29
  cranbery ij a tebe posebna si mmmmm
 5. avatar
  Cranberry
  27.03.2020. 20:43
  Mmmmm i ti nema do tebe
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh