« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PRETILOST

Lijek protiv debljine GSK-a odsad bez liječničkog recepta

Lijek je namijenjen osobama s indeksom tjelesne mase iznad 28 i dosad je bio dostupan na liječnički recept

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (alli)
Više o

GlaxoSmithKline

,

pretilost

,

prekomjerna težina

,

lijek debljina

,

alli

Farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) predstavila je danas lijek za liječenje debljine "alli", koji je od sada u dozi od 60 miligrama dostupan u slobodnoj prodaji u ljekarnama te za njega nije potreban liječnički recept.

Lijek je namijenjen osobama s indeksom tjelesne mase iznad 28, a djelatna tvar mu je orlistat koji u dozi od 60 miligrama djeluje lokalno u probavnom sustavu i sprečava apsorpciju oko četvrtine unesenih masti. Dnevna doza lijeka stoji 15 kuna.

Isti lijek u dozi od 120 miligrama u Hrvatskoj je na recept dostupan već desetak godina, a njegova učinkovitost dokazana je kroz više od 100 kliničkih ispitivanja, rečeno je na konferenciji za novinare.

Zbog načina života i prehrane u Hrvatskoj se povećava broj debelih ljudi pa tako prekomjernu težinu ima svaki drugi stanovnik, dok se svaki peti smatra debelim, rekao je prof. Mirko Koršić iz Zavoda za endokrinologiju KBC-a Zagreb.

Umjesto nepouzdanih dijeta, debljinu treba liječiti, a to je dugotrajni proces koji bi trebao rezultirati smanjenjem tjelesne mase za pet do deset posto, kaže Koršić.

Indeks tjelesne mase veći od 30 predstavlja rizik za zdravlje te može dovesti do pojave niza bolesti poput dijabetesa, visokog tlaka ili srčanih bolesti. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 15:06:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh