« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Liječnici upozoravaju starije osobe da ne izlaze na hladnoću

Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja

Fotografija vijesti
Više o

Zavod za javno zdravstvo

,

niske temperature

,

hladnoća

,

starije osobe

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preporuča starijim osobama da, zbog osjetljivosti na hladnoću u njihovoj dobi, izbjegavaju izlaganje niskim temperaturama, posebice rano ujutaro i noću, a osobito oni koji su oboljeli od respiratornih bolesti, javlja Hina.

Starije osobe spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja.

Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, nepropusna na vlagu i po mogućnosti od vune, polipropilena te svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Starije osobe trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći ili se odjećom dobro zaštititi, a ako dođe do povećanog znojenja, potrebno se smjesta presvući. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

Predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

Starije osobe, među ostalim, trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

U organizam je nužno unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja, te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je starije ljude učestalije kontaktirati, a oni uz sebe trebaju uvijek imati osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, preporuke su zagrebačkog Centra za gerontologiju.

31.01.2012. 13:15:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh