« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PROGNOZA

Stižu polarne hladnoće, pripremite se

Nakon neobičajno toplog prosinca i dobrog dijela siječnja, ovaj i sljedeći tjedan pogodit će nas prava pravcata zima

Ovo nas čeka sljedećih desetak dana
Ovo nas čeka sljedećih desetak dana (DeviantArt)
Više o

snijeg

,

prognoza vremena

,

temperatura

U Državnome hidrometeorološkom zavodu najavljuju da se ovaj tjedan valja pripremiti na hladnoću pojačanu vjetrom, a sljedeći tjedan trebao bi biti još malo hladniji s noćnim temperaturama i ispod -15 stupnjeva Celzijevih.

"Ovog tjedna, u kojem završava siječanj i počinje veljača, zima će 'pokazati zube'. Osjetu hladnoće pridonosit će i povremeno umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu i olujna bura, posebice sredinom tjedna. Još da je više snijega - zima skoro k'o nekad", istaknuo je meteorolog DHMZ-a Zoran Vakula.

Rekao je da je, po prošlotjednim prognozama, vjerojatnost za znatniji snijeg u nizinskoj Hrvatskoj bila mala, a najnoviji prognostički izračuni povećali su mogućnost snježnog pokrivača, osobito u nizinama istočne Hrvatske, gdje je posebice potreban radi zaštite usjeva.

Povremenog lepršanja pahulja, čak i zamjetnijega snijega nošenog burom bit će i na Jadranu, i to već sutra, najavio je Vakula.

U DHMZ-u naglašavaju da će se hladno razdoblje nastaviti i u sljedećem tjednu, kad se očekuje čak i niža temperatura nego u ovom tjednu, osobito tijekom vedrih noći u područjima gdje će biti snježnog pokrivača.

Vakula ističe kako će temperatura zraka diljem unutrašnjosti cijele dane biti ispod ništice, a tijekom noći i jutra može se spuštati i deset stupnjeva ispod ništice, štoviše čak i 15 stupnjeva, posebice u gorju. I na Jadranu će biti negativnih vrijednosti temperature, a ni najviše dnevne sredinom tjedna neće biti znatno iznad nule.

Rekao je kako - ostvare li se prognoze srednje tjedne temperature zraka - tako hladan tjedan (računajući razdoblje od ponedjeljka do nedjelje) nismo imali u dosadašnjem dijelu zime, a ni zimi 2010./2011., barem prema preliminarnim analizama.

Istaknuo je kako najnovije prognoze za veljaču potvrđuju nade u opravdavanje "časti" zime te se ponovno povećala vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura biti malo niža od prosječne, ili najviše oko prosječne, pri čemu će hladnije, uz veće odstupanje od prosječnih vrijednosti, vjerojatno biti u prvoj polovici mjeseca.

Prognoze za ožujak upućuju na prosječnost, a od travnja na ponovno toplije mjesece nego što su uobičajeni, u usporedbi s 30-godišnjim klimatološkim srednjacima. Naravno, to nužno ne znači da neki tjedni neće biti i hladniji od prosjeka, smatra Vakula.

30.01.2012. 17:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh