« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
NI ŠTEDNJA NI ZDRAVLJE

Liječnici se bune, a cjepiva i dalje stižu

Na vidjelo sve više izlazi nezadovoljstvo i sumnja liječnika, a stav građana o cijepljenju protiv 'pandemijske' gripe ostaje nepromijenjen

(Željko Hajdinjak/Cropix)
Više o

Darko Milinović

,

svinjska gripa

,

cjepivo svinjska gripa

,

cjepljenje protiv H1N1

,

Focetria

"Zašto istom dozom od 0,5 ml moramo cijepiti malu bebu i čovjeka od 200 kilograma? To nikada do sada nije bio slučaj, djetetu se uvijek daje samo polovica doze, što je uobičajeno i kod sezonske gripe. Kako da djetetu dam cjepivo o kojemu ništa ne znam? ", samo su neka od pitanja koja su se čula na sastanku pedijatara i liječnika opće prakse održanom u utorak u Hrvatskom liječničkom zboru u Zadru.

"Kad ja kao liječnik ne znam u što ulazim, što li će tek misliti roditelji. Jedino što znamo jest da je očekivana reakcija kod djece puno veća, ali kakve su to nuspojave nitko nam ne želi reći. Ako je cjepivo bezopasno, zašto se mora potpisati pristanak?", prenosi pitanja okupljenih liječnika Jutarnji list.

Šef epidemiologije zadarskog zavoda dr. Alan Medić odgovorio je: "Cjepivo je naglo proizvedeno i testirano na svega 145 ljudi. Zato ne znam odgovoriti na to pitanje. Pokušavao sam više puta od referentnog centra dobiti podatke o iskustvima s ovim cjepivom u Italiji i Švicarskoj, ali s deset adresa nitko nije odgovorio."

Toliko o sigurnosti cjepiva koje je svim građanima preporučio ministar s cijelom plejadom sebi odanih zdravstvenih dužnosnika. Sada se, napokon, počinje čuti i glas onih koji ne razmišljaju o trošenju novca kako bi se nabavio 'mitski lijek' za realno nepostojeću pandemiju.

Među onima koji čvrsto stoje kraj svojih stavova da je cjepivo nesigurno je i zagrebačka internistica Lidija Gajski. "Učinkovitost cjepiva je nepoznata, to stoji i na stranicama HZJZ-a. Mi ne znamo od čega se sastoji jer je to poslovna tajna proizvođača, koji je potpuno zaštićen onog trenutka kad pacijent potpiše svoj pristanak. Što je s lokalnim reakcijama koje su i do 25 puta veće nego kod cjepiva za običnu gripu, što je s alergijama i imunopojačivačima?", pita se dr. Gajski.

Jedan od liječnika koji od samog početka argumentirano govori o štetnosti cjepiva je imunolog Srećko Sladoljev kojem su specijalnost upravo reakcije na cjepiva i druge imunološke bolesti. Dr. Sladoljev je trenutno suspendirani djelatnik Imunološkog zavoda, a s posla je 'uklonjen' jer je kao član Nadzornog odbora upozorio HZZO i mjerodavnog ministra o mogućoj šteti ako se naruči vrijedna cjepiva bez čvrstih ugovora o daljnjoj distribuciji.

Kada se pogleda upozorenja koja je u vezi s cjepivom protiv H1N1 iznio, postaje prilično jasno zašto je dr. Sladoljev suspendiran i zašto se za njega rijetko nalazi mjesta u medijima.

"Cjepivo nije potencijalno već sigurno opasno zbog kombinacije snažnog imunostimulatora u cjepivu i prirode samog virusa H1N1 koji je izrazito imunogeničan. Ako cjepivo k tome primi zdravi, mladi organizam, koji je imunološki superioran virusu, postoji dokazana opasnost od kasnijeg nastanka teških autoimunih bolesti - spomenut ću multiplu sklerozu, lupus, reumatoidni artritis i amnijsku lateralnu sklerozu. Te bolesti počet će se kod nekih razvijati s vremenskim odmakom i isprva napredovati sporo. Prve simptome oboljeli će osjetiti tek nakon više godina", rekao je dr. Sladoljev za Slobodnu Dalmaciju napomenuvši kako nisu zabrinjavajuće one trenutačne nuspojave, poput mučnine ili temperature, nego ono o čemu je htjela progovoriti poljska ministrica Ewa Kopacz.

Dr. Sladoljev je skrenuo pozornost i na slučajeve u Švedskoj o kojima mediji premalo pišu. Osim četiri smrti koje se povezuju sa cijepljenjem protiv svinjske gripe, kod čak 200 švedskih medicinskih sestara koje su primile cjepivo Pandremix dogodile su se teške reakcije. Švedski magazin Expressen navodi da se u Švedskoj još dodatnih tisuću ljudi žalilo na snažnu mučninu i glavobolju.

Najbizarnije u cijeloj ovoj priči je to što ministar zdravstva i dalje, nakon ovih i brojnih drugih upozorenja te nakon što je postalo potpuno jasno da se građani ne žele cijepiti, tvrdi da je cjepivo sigurno i poziva na cijepljenje. To što se potpuno zbuni kada treba odgovoriti zašto prije cijepljenja treba potpisati da se to radi na vlastitu odgovornost ne ide mu u korist, kao niti činjenica da bi, nastavi li se trend 'necijepljenja', većina od 1,5 milijuna doza cjepiva koliko je Hrvatska naručila, mogla završiti u spalionici. A najbolje od svega je to što se ne radi o hrvatskoj spalionici (jer je ona, ironije li, izgorjela prije mnogo godina), nego austrijskoj čije se usluge moraju dodatno platiti što će vjerojatno još malo osiromašiti račun ministarstva zdravstva koje je, kako je vidljivo, malko zaboravilo na sveprisutnu štednju, nesumnjivo jer se "na zdravlju ne smije štedjeti".

Građani se stoga s potpunim pravom mogu zapitati zašto je proračunski novac potrošen, a možda je bolje reći bačen, na ovakav način i to, što je još gore, uz moguće ozbiljne poslijedice po njihovo zdravlje.

03.12.2009. 00:20:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.12.2009. 10:13
    a u isto vrijeme farmaceutska mafija trlja ruke jer je zaradila goleme svote novca na naivnim državnicima... ni prvi ni zadnji put :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh