« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
DEPRESIJA

Liječnici najskloniji samoubojstvima

Liječnici su nemarni kad je u pitanju njihovo zdravlje, ne prepoznaju vlastitu depresiju

Liječnik
Liječnik (Shutterstock)
Više o

depresija

,

samoubojstvo

,

liječnici

Liječnici su skloniji samoubojstvima od ostalih dijelova stanovništva, pri čemu su liječnici 25 posto, a liječnice dvostruko od prosjeka izloženije opasnosti od samoubojstva.

To su pokazali rezultati istraživanja instituta znakovita imena Beyond Blue, odnosno "S onu stranu tuge". Institut je osnovala australska vlada kako bi se znanstveno bavio oblicima i uzrocima depresija te razvojem strategije za borbu protiv njih.

Profesor Michael Baigent, znanstveni voditelj instituta sa sjedištem u Melbourneu, rekao je da su rezultati istraživanja potvrdili kako su liječnici nemarni kad je u pitanju njihovo zdravlje. Osim toga je studija pokazala da su liječnici često kompetitivni i nimalo skloni priznanju da i sami imaju slabosti.

>>Depresija će uskoro biti glavni zdravstveni problem

"Misle da zato što dijagnosticiraju stanje u drugih ljudi, najbolje mogu dijagnosticirati i vlastito. Liječnici vlastitu depresiju doživljavaju kao znak slabosti, ali kad je riječ o njihovim pacijentima, onda je shvaćaju samo kao bolest poput ostalih bolesti", rekao je Baignent.(hina/metro-portal)

13.09.2010. 13:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh