« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NASTAVAK SUKOBA

Libijske snage osvojile strateški važan položaj u Sirtu

"Nadziremo Ouagadougou 100 posto. Sada nam je otvoren put da zauzmemo cijeli grad", ustvrdio je jedan od zapovjednika snaga novog libijskog režima

Fotografija vijesti
Više o

vojska

,

obračun

,

Libija

,

sukob

,

Moamer Gadafi

,

Sirt

Snage novog libijskog režima u nedjelju su u Sirtu, rodnome gradu Moamera Gadafija, zauzele zgrade konferencijskog centra Ouagadougou, bivše uporište boraca koji su ostali odani svrgnutome vođi, javlja agencija AFP.

"Nadziremo Ouagadougou 100 posto. Sada nam je otvoren put da zauzmemo cijeli grad", ustvrdio je Mohamed al-Fajad, jedan od vojnih zapovjednika Libijskog prijelaznog nacionalnog vijeća (NTC).

AFP javlja da je u nedjelju rano poslijepodne još odjekivala buka oružanog sukoba u sjevernom dijelu grada.

"Blizu smo središta grada, to je sad pitanje sati. Treba nam vremena za koordinaciju", rekao je al-Fajad.

Konferencijski centar sagrađen je u južnom dijelu Sirta za održavanje panafričkih summita i bio je glavna meta NTC-a od ofenzive na grad koju su počeli 15. rujna.

Francuska agencija javlja da su borci počeli trgati portrete Moamera al-Gadafija i zelene zastave bivšeg režima dok su se deseci vojnika NTC-a trijumfalno vozili oko konferencijskog centra.

Nekoliko sati ranije, snage novog režima zauzele su sveučilište u Sirtu, koje je također bilo uporište progadafijevih snaga.

Sirt, nekih 360 kilometara istočno od glavnoga grada Tripolija te putinjski grad Bani Valid, 170 kilometara od Tripolija, posljednja su velika uporišta Gadafijevih snaga. Članovi njegove obitelji su izbjegli, no sklonište samoga Gadafija nepoznato je, ali se pretpostavlja da je još u Libiji.

09.10.2011. 16:06:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh