« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NAPETI ODNOSI

Libija želi da joj Niger izruči Sadija Gadafija

Sadi je sa skupinom viših dužnosnika Gadafijeve vlasti u rujnu, kada su libijski ustanici nadvladali snage Gadafijeve vlade, pobjegao preko granice u Niger

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

Moamer Gadafi

,

Niger

,

sadi gadafi

Niger mora izručiti Gadafijevog sina Sadija ukoliko ne želi dodatno ugroziti ionako napete odnose dvije zemlje, poručila je nova libijska vlast, javlja Hina.

Sadi je sa skupinom viših dužnosnika Gadafijeve vlasti u rujnu, kada su libijski ustanici nadvladali snage Gadafijeve vlade, pobjegao preko granice u Niger gdje žive pod nadzorom u prijestolnici Niameyu.

U telefonskom razgovoru s televizijom Al Arabiya u petak je Sadi rekao da je u redovnim kontaktima s ljudima u Libiji koji su nezadovljni vlastima koje su došle nakon svrgavanja i ubojstva njegovog oca.

Ministar vanjskih poslova Nigera Bazoum Muhamed i njegov libijski kolega Ašur Bin Hajal telefonski su razgovarali u subotu, izvijestila je LANA i navela da je libijski ministar izrazio "snažno ogorčenje" zbog Sadijevih "agresivnih izjava".

"Ašur Bin Hajal ponovio je ministru vanjskih poslova Nigera da te izjave prijete bilateralnim odnosima dvije zemlje te da vlada Nigera treba poduzeti stroge mjere protiv Sadija, uključujući i njegovo izručenje Libiji kako bi mu se sudilo za zločine počinjene protiv libijskog naroda", izvijestila je LANA.

"Ministar vanjskih poslova Nigera izrazio je svoje žaljenje i ispriku vladi i libijskom narodu za to što se dogodilo te potvrdio da će kontaktirati predsjednika Nigera koji je u posjetu Francuskoj", izvijestila je LANA.

Niger je ranije rekao da će Sadi, unatoč zahtjevu Tripolija da ga se vrati u Libiju, ostati u toj zapadnoafričkoj državi dok mu Ujedinjeni narodi ne ukinu zabranu putovanja.

11.02.2012. 18:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh