« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca

Libija proglasila prekid vatre, Gadafi kupuje vrijeme?

Libijski čelnik Moamer Gadafi bit će kriv za ratne zločine ako provede prijetnju o napadu na civile u pobunjeničkom uporištu Bengaziju, priopćeno je iz ICC-a

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi (YouTube)

Libija je u petak proglasila prekid vatre kako bi zaštitila civile i postupala prema rezoluciji koju je u četvrtak navečer prihvatilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavio je ministar vanjskih poslova Musa Kusa, prenosi Hina.

"Odlučili smo odmah proglasiti prekid vatre i zaustaviti sve vojne operacije", rekao je Kusa na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Tripoliju. U četvrtak navečer Vijeće sigurnosti UN-a glasalo je za rezoluciju zone zabrane leta kojom se otvara puta za presretanje borbenih zrakoplova vojske odane pukovniku Moameru Gadafiju koji je bombardirao pobunjeničke položaje gušeći ustanak.

UN-ova rezolucija traži trenutačan prekid vatre i prekid svakog nasilja i svih napada na civile. "Pridajemo veliku važnost zaštiti civila", ustvrdio je Kusa obraćajući se novinarima u Tripoliju.

Dodao je da će vlasti štititi i sve strance i svu stranu imovinu u Libiji.

ICC: Gadafi će biti kriv za ratne zločine ako napadne civile

Libijski čelnik Moamer Gadafi bit će kriv za ratne zločine ako provede prijetnju o napadu na civile u pobunjeničkom uporištu Bengaziju, priopćio je u petak Međunarodni kazneni sud (ICC). Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj ICC-a, već vodi istragu o Gadafiju, njegovim sinovima i bliskim suradnicima vezano za moguće ratne zločine nakon sukoba Gadafijevih snaga s pobunjenicima.

"Oni su pod istragom zbog prošlih zločina i moraju zaustaviti bilo kakve nove zločine", rekao je tužitelj dodajući da bi Gadafijeva prijetnja civilima, ako bude provedena, predstavljala ratni zločin. "Bit ću jasan: ...nema isprike za napad na civile. Ako se to dogodi pokrenut ću kaznene progone i neće biti nekažnjenih", rekao je Moreno-Ocampo.

Oporbeni prosvjednici pozdravljaju odluku UN-a

Pristaše libijske oporbe slave UN-ovu rezoluciju kojom se odobravaju uvođenje zone zabrane leta i vojni napadi na snage Moamera Gadafija, ali kažu i da su nestrpljivi da akcije počnu što prije. "To je sjajna vijest, veoma smo zahvalni. Sinoć su tisuće izašle, cijele obitelji, svi slave. Ali čekamo da se to i primijeni. Umorni smo od razgovora", rekao je Radžab Mohamed al-Aguri koji je iz Bengazija izašao u četvrtak kasno navečer i putuje s petero djece.

"Bit ću jasan: ...nema isprike za napad na civile. Ako se to dogodi pokrenut ću kaznene progone i neće biti nekažnjenih", rekao je glavni tužitelj ICC-a Moreno-Ocampo.

On je jedan od mnogih Libijaca koji su pobjegli u Egipat nakon višednevna čekanja da Zapad prizemlji Gadafijeve avione i zaustavi ofenzivu kojom je vratio dijelove teritorija što su ga već držali pobunjenici. Svi se boje Gadafijeve osvete jer je on u četvrtak najavio da će njegove snage zauzeti Bengazi i neće imati milosti prema borcima koji pruže otpor.

"Pobjegli smo samo zbog zračnih udara. Bili smo presretni kad smo čuli vijest. U Bengaziju i Tobruku ljudi pucaju u zrak", kaže Mahmud koji je isto s obitelji na egipatsko-libijskoj granici. "Kao da smo pobijedili. Ali odavno su to trebali učiniti", komentirao je taj 32-godišnjak donošenje UN-ove rezolucije.

UN je rezoluciju donio u trenutku kad su vladine snage na stotinu kilometara od Bengazija u kojem su pobunjenici uspostavili nacionalno vijeće. Rezolucija odobrava "sve nužne mjere", a to je šifra za vojnu akciju, radi zaštite civila od Gadafijevih snaga koje su u općoj ofenzivi s kopna, mora i iz zraka.

Egipćani naoružavaju libijske pobunjenike

Egipatska vojska počela je preko granice dopremati oružje libijskim pobunjenicima, uz "blagoslov" Washingtona, objavio je u petak The Wall Street Journal. Citirajući američke i egipatske dužnosnike, listi prenosi da se isporučuje uglavnom lako oružje i streljivo. Čini se kako je to prvi slučaj da neka strana vlada naoružava ustanike, navodi list.

Pobunjenici danima gube teritorij pred nadolazećim snagama odanima libijskom vođi Moameru Gadafiju. Pozivajući se na američkog dužnosnika, The Journal prenosi da je isporuka egipatskog oružja počela prije nekoliko dana i da traje.

"Ne postoji službena američka politika ili spoznaja da se to događa", rekao je dužnosnik. "No, mi za to znamo", dodao je. Vijesti o isporuci oružja nije potvrdio Egipat. SAD je ključni saveznik Kaira i glavni dobavljač oružja za egipatsku vojsku.

18.03.2011. 16:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh