« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
NARCIZAM ILI ...?

Leonardo stavio svoje lice na dva apostola na Posljednjoj večeri?

Stavljanje svojeg lica ili lica dragih osoba nije nepoznato velikim slikarima, ali zašto baš dva puta i na ta dva apostola ...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

posljednja večera

,

Leonardo da Vinci

,

lice

,

slika

,

nevjerni Toma

,

Jakov Zebedejev

Nova teorija predstavljena je u knjizi dr. Rossa Kinga koji tvrdi da je Leonardo izabrao baš svoje lice za portretiranje apostola nevjernog Tome i Jakova Zebedejeva na poznatoj Posljednjoj večeri. 

Ideja za ovu teoriju došla je od pjesme Gaspara Viscontija koji se izrugivao nepoznatom umjetniku zbog stavljanja svog lica na sliku, a King je uvjeren da se pjesnik obraćao upravo Leonardu. 

Postavlja se pitanje zašto je Leonardo izabrao upravo ova dva apostola? Nevjernog Tomu je jednostavnije objasniti, jer je Leonardo kao pravi renesansni čovjek bio i velik znanstvenik, što ga je lako moglo dovesti u dvojbe i propitivanje katoličkih dogmi. 

S druge strane, Jakov je čudesan lik, jedan od tri apostola najbliža Isusu, uz svog brata Ivana evanđelista i Petra, poznat po svojoj nagloj naravi. Njegove se relikvije čuvaju u Santiago de Composteli, jednom od tri najsvetija grada kršćanstva i cilju mnogih hodočašća. Jakov je prvi od apostola umro mučeničkom smrću, posječen od mača kralja Heroda Agripe.

Kad se uzme u obzir i povezanost Leonarda s okultnim i mističnim, teoretičari zavjera imat će puno posla u reinterpretiranju Leonardova života u svjetlu ovog otkrića. 

17.08.2012. 17:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh