« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
RODA OBJAŠNJAVA

Laži i istine o medicinski potpomognutoj oplodnji

Ono što se kroz Sabor sprema progurati je daleko najrestriktivniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Europi

(Jakov Prkić, CROPIX)
Više o

udruga RODA

,

umjetna oplodnja

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Udruga Roda tiskala je letak 'Laži i istine o medicinski potpomognutoj oplodnji' kojim želi upozoriti na pogrešne interpretacije prijedloga zakona koje je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi iznosilo u medijima i sjednicama saborskih odbora, a prema kojima se stječe dojam da prijedlog slijedi rješenja ostalih europskih zemalja.

Rode u letku govore o neistinama koje se vezuju uz medicinskih potpomognutu oplodnju poput one da je za uspješan ishod postupka dovoljno oploditi tri jajne stanice, da je svaka oplođena stanica dijete ili da je zamrzavanje embrija ubojstvo, te istodobno nude istinite i stručno utemeljene odgovore.

"Saborski zastupnici će, možda i ne znajući, dići ruku 'za' daleko najrestriktivniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Europi, koji će, u odnosu na sadašnje stanje, svim osobama s problemom neplodnosti barem upola smanjiti izglede za začeće, a nekima i uskratiti roditeljstvo, i to uz štetu po zdravlje žene", ističe se na webu Udruge Roda.

Iz udruge poručuju da je predloženi zakon ispod razine dosadašnjih dostignuća znanosti i ispod standarda dosadašnje medicinske pomoći neplodnim parovima u Hrvatskoj, jer ne osigurava pacijentima s problemom neplodnosti njihova prava - pravo na liječenje i pravo na roditeljstvo.

Letak, koji će biti poslan svim saborskim zastupnicima, te distribuiran na sva dostupna mjesta gdje se okupljaju roditelji, zdravstvenim ustanovama i drugdje, u .pdf formatu možete preuzeti na službenim stranicama udruge ili direktno na ovom linku.

Izvor: Hina

02.07.2009. 13:58:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh