« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
RUSIJA UVJERAVA

Lavrov: Moskva štiti pravdu, a ne Bašara al-Asada

Unatoč ofenzivi sirijske vojske na proturežimske pobunjenike i prosvjede zapadnih zemalja, Rusija nastavlja isporučivati sirijskome režimu oružje

Fotografija vijesti
Više o

Rusija

,

Sergej Lavrov

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

Moskva ne brani sirijski režim već isključivo pravdu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dan uoči godišnjice početka prosvjeda u Siriji, prenosi Hina.

"Narod treba odlučiti tko će vladati u Siriji. Ne branimo režim već pravdu, suvereno pravo Sirijaca da sami odlučju na demokratski način", rekao je Lavrov na sjednici donjeg doma ruskog parlamenta (Duma) i dodao da je Moskva "za trenutačni prekid vatre dogovoren sa svim stranama i uz nepristran međunarodni nadzor".

Unatoč ofenzivi sirijske vojske na proturežimske pobunjenike i prosvjede zapadnih zemalja, Rusija nastavlja isporučivati sirijskome režimu oružje. U utorak je zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov rekao da je rusko-sirijska vojno-tehnička suradnja snažna i dobra te nema razloga za prekid.

"Ne isporučujemo Siriji oružje koje se rabi protiv prosvjednika, civila. Siriji prodajemo oružje neophodno za nacionalnu obranu, za nacionalnu sigurnost", rekao je Lavrov.

Jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusija je zajedno s Kinom početkom veljače vetom blokirala prihvaćanje rezolucije kojom se osuđuje al-Asadov režim. U jednogodišnjem nasilju u Siriji ubijeno je 8.500 ljudi, prema procjenama sirijske udruge za ljudska prava.

14.03.2012. 13:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh