« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
ZDRAVLJE

Lavanda kao prirodna zaštita

Do Prvog svjestkog rata lavandom su se sterilizirale površine i bolnička oprema, a stavljala se i na rane

Lavanda ne stvara otporne sojeve bakterija
Lavanda ne stvara otporne sojeve bakterija (Arhiva)
Više o

lavanda

,

zdravlje

Lavanda je već dugo cijenjena kao dobro sredstvo za zaštitu od životno opasnih bolesti i infekcija. Ona se može koristiti kao alternativa raznim kemijskim dezinficijensima, antibioticima i antivirusnim lijekovima.

Dok je kuga harala Europom u srednjem vijeku i 17. stoljeću primjetila se jedna čudna pojava. Radnici koji su koristili eterično ulje lavande i oni koji su radili na poljima lavande nisu bili pogođeni. Ono što ih je zaštitilo je upravo bila lavanda koja ima svojstvo jačanja imuniteta te djeluje kao snažan baktericid. Ako je čovjek u blizini lavande ona prirodno stimulira imunološki sustav koji onda djelotvornije štiti od napada virusa i bakterija.

Lavanda se može koristiti i kao snažni dezinficijens: do Prvog svjestkog rata lavandom su se sterilizirale površine i bolnička oprema, a stavljala se i na rane, a može se koristiti i kao jak antiseptik za posjekotine, opekotine, opekline i ugrize.

Višenamjenska biljka

Osim što djeluje kao germicid i izravno napada bakterije i viruse, te što potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje štite organizam od nametnika, lavanda ne stvara otporne sojeve bakterija, kao što to antibiotici rade.

Lavanda se može i konzumirati

Lavanda se već dugo nalazi na polici sa začinima u Francuskoj, a lavandin čaj stimulira i jača imunološki sustav, posebno u razdoblju stresa ili bolesti.

Isparavanje lavande - čisti zrak

Lavandino eterično ulje možete koristiti u kupkama, nanositi ga na kožu (ali razrijeđenog!), staviti na odjeću ili samo udisati. Može se i koristiti kao i mirisno ulje i raspršiti se po prostoriji- osim što će vama koristiti i učiniti prostoriju mirišljavijom, kontrolirat će i klice koje lete zrakom.

Nije preporučeno da se guta eterično ulje jer ono se obično miješa sa lakom da bi dobilo žutu boju. Pravo ulje je gotovo prozirno pa pitajte trgovca ima li bijelo ulje- mnogi ga imaju ispod pulta.

16.07.2013. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh