« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POČETAK UTOPIJE

Lapapaya - mjesto na kojem se ispunjavaju sve želje

Neobični društveni servis okuplja članove koji jedni drugima ostvaruju snove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Papaya

,

utopija

,

lapapaya

,

društveni servis

,

ostvarivanje snova

,

ispunjavanje želja

Svi mi imamo snove. Neki od nas ih i ostvare. Drugi pak na to čekaju čitav život. Bez uspjeha. Ali u Španjolskoj se pojavila internetska stranica namijenjena upravo tome - ostvarivanju svačijih snova. Stoga ne čudi da iz dana u dan ima sve više registriranih članova.

Društveni servis lapapaya.org rezultat je želje kolumbijskog arhitekta Felipea Velasqueza da se svima onima koji su spremni sanjati sve želje i ostvare. Članovi su poznati kao 'papayosi' i njihov je posao da ulože trud i energiju s ciljem ispunjavanja tuđih želja i snova, ali pod uvjetom da se osoba koja traži uslugu također obveže na pomoć pri ispunjavanju želja tri druga člana.Velasquez kaže kako je cilj servisa i čitavog projekta „stvaranje društvene osviještenosti među građanima kako bi se postigao održivi razvoj, sve preko ostvarivanja snova svakog pojedinca".Velasquez je napustio posao arhitekte 2007., preselio se u Barcelonu gdje je pokrenuo stranicu jer mu je dosadilo dizajniranje „domova bez brige o ljudima koji će u njima živjeti".

Papaya projekt ispunjava skromne želje, ali katkada i one malo veće poput naseljavanja i obnove socijalnih stanova u Kolumbiji i rješavanja pitanja socijalno ugroženih. Servis je nazvan Papaya jer su Velasqueza prijatelji od milja zvali „El papayo". Kako je papaja voćka s mnogo sjemenki, Velasquez se nada da će njegovim projektom biti inspiriran velik broj „komplementarnih ideja". Po njegovom mišljenju, jedini put za rješavanje ekonomskih problema vodi kroz inovativnost i kreativnost. Čitava inicijativa se financira preko prodaje narukvica, majica i čestitki od recikliranog papira. Trenutno je registrirano oko stotinu 'sanjalica', rekao je El papayo dodavši kako nedostižna utopija ne postoji.

12.04.2010. 12:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh